Författaren Anders Larsson är död – i sina verk förenade han allvar med humor

Författaren och skådespelaren Anders Larsson är död. Hans sista engagemang blev gestaltningar av Hjalmar Procopés dikter.

Anders Larsson växte upp i Sverige men flyttade till Finland för drygt 40 år sedan.
20.09.2021 15:24 UPPDATERAD 20.09.2021 16:02
Föreställningen Gröna rummet, arrangerad i Diktarhemmet i Borgå, blev Anders Larssons sista offentliga engagemang. Gröna rummet, löst regisserad av Joakim Groth, är en föreställning där Diktarhemmets forna invånare presenteras via sina texter.
Anders Larsson läste texter av Hjalmar Procopé (1868-1927). Två föreställningar återstod av Gröna rummet när Anders Larsson hastigt avled natten till måndagen.
Anders Larsson var född och uppvuxen i Sverige men flyttade till Finland i slutet av 1970-talet.
En av mina tidiga upplevelser av skådespelaren Anders Larsson är hans roll som Malte, en udda existens i långköraren och tv-succén Rederiet.
Med sin humoristiska tolkning av nationaleposet Kalevala lyckades Anders Larsson kombinera författarskapet och skådespeleriet. Boken Kalevala för lata blev en succé och utvecklades till monologen Kalevala på trekvart.
”Kalevala var inte alls så mossig som jag hade tänkt mig. Berättelsen är rolig, drastisk och mänsklig”, konstaterade Anders Larsson i den intervju jag gjorde med honom 2017.
”När det gäller kärlek är Kalevalas hjältar lika hopplösa som alla andra. Verket är inte en förskönande bild av mänskligheten och det gillade jag.”
Den gruvlige drängen Kullervo var Anders Larssons favorit i Kalevalas galleri av karaktärer. Och på tal om att stå på scenen igen, vilket inte hände ofta, konstaterade Anders Larsson att:
”Mitt behov av att stå på scen är inte skriande stort. Men med Kalevala på trekvart kan jag dra nytta av min utbildning och dessutom läsa innantill.”

Fabuletter och noveller

Anders Larsson debuterade som författare med Fiskbilen och andra fabuletter 1995. Novellsamlingen Ögon i mörkret blev Anders Larssons sjunde och sista bok (Schildts & Söderströms 2020).
”Det är en bok som tätt sammanhålls av sin grundläggande stämning. Berättarstämman uttrycker en iakttagande, distanserad, drömsk, resignerad och ibland rent oförstående hållning till omvärlden och dess människor”, skrev Michel Ekman i sin recension.
Bokens noveller binds samman av huvudpersonen Valter som, i likhet med Anders Larsson, är både författare och skådespelare.
Anders Larsson växte upp i Tranås och uppväxtskildringen Ett barns memoarer (Schildts & Söderströms, 2017) handlar om en gosse som iakttar hellre än att kasta sig in i pojklekarna. Tidpunkten är 1950-talet och den unge Lars-Erik leker helst med flickor som, visar det sig, vill bestämma vilket är något han grubblar över.
”Reflexionen över vad som är konstigt, och varför, är central i Ett barns memoarer. Det låter allvarligt, och är det förstås också i viss mån. Men bokens bärande kraft är, som så ofta hos Larsson, humorn”, skrev Michel Ekman i sin recension av boken.
Anders Larsson var gift med Susanne Ringell, författare, dramatiker och skådespelare även hon och paret samarbetade flera gånger. Susanne Ringell skrev radioföreställningen Väktaren - Askarin och Anders Larsson regisserade. Anders Larsson hade även en roll i Ringells prisbelönta radiopjäs Och om bettlare och vägmän.
Det plötsliga dödsfallet chockade även Anders Larssons förläggare på förlaget Schildts & Söderströms.
"Vi på förlaget kommer att sakna Anders både som den människa han var och som författare. Inom sin genre novellen var han en mästare, vilket han än en gång bevisade förra hösten med Ögon i mörkret. Vi ser att Anders dog mitt i sin gärning. Ett oförglömligt intryck gjorde Anders på tusentals läsare med Kalevala för lata, som är nästan lika klassisk som sin förlaga", skriver Anna Friman, litterär chef i ett mejl till HBL.
Anders Larsson blev 68 år.

Dödsfallet bekräftades på måndagseftermiddagen av förlaget Schildts & Söderströms samt av två av Anders Larssons goda vänner.

ANDRA LÄSER