Bottas knep pole position – Räikkönen svor på finska och kvalade in som fyra

Mercedesförarna gick en ursinnig kamp om pole position i Ryssland. Valtteri Bottas var snäppet vassare och snuvade Lewis Hamilton på förstaplatsen. Samtidigt har Kimi Räikkönen fått en tuff start på F1-helgen.

Valtteri Bottas tog hand om pole position för andra gången i år.
Seger i fjol – pole position i år. Valtteri Bottas stormtrivs i Ryssland. Bottas tog karriärens första seger i Ryssland i fjol, nu har han ett utmärkt utgångsläge för att upprepa bragden.
Bottas, som inte vunnit en enda tävling i år, knep säsongens andra pole position med tiden 1.31,387. Det var nytt banrekord i Sotji. Lewis Hamilton var 15 hundradelar långsammare än sin stallkamrat.
– Jag kanske inte ser så lycklig ut, men jag är verkligen det! Det var ett bra varv och jag skakar fortfarande, sade Bottas i den officiella segerintervjun efter kvalet.
Han fick en stor kram av Hamilton, som erkände sig besegrad.
– Valtteri gjorde ett bättre jobb.
Precis som i träningspassen kunde Ferrariförarna inte utmana de vindsnabba Mercedesbilarna. Sebastian Vettel tog hand om den tredje startrutan, medan Kimi Räikkönen slutade fyra i kvalet.
– Mercedesbilarna har varit väldigt snabba den här helgen. Avståndet borde inte ha varit så här stort, sade Vettel, som var mer än en halv sekund långsammare än Bottas.
Red Bulls och Toro Rossos bilar samt McLarens Fernando Alonso flyttades längst bak i startfältet efter kvalet på grund av utbytta motordelar.

Svor på finska

För Räikkönens del började lördagen med frustration. I slutet av det tredje träningspasset var Räikkönen på väg ut på banan – men stoppades av Ferrari på grund av tidsbrist.
Innan episoden eskalerade hade Räikkönen precis påpekat att stallet var sent ute. Ferrariföraren tappade fattningen och släppte först ur sig en svordom på engelska innan han bytte till finska.
– Helvete vilken röra.
Räikkönen kör sina sista tävlingar för Ferrari. Nästa år representerar han Sauber.

ANDRA LÄSER