Politiskt tumult leder till billigare böna

De internationella kaffepriserna har inför presidentvalet i Brasilien fallit till den lägsta nivån på över tio år. Den billigare bönan är dock en huvudvärk för bönderna och svenska rosterier oroas nu över kaffeproduktionens livskraft.

Marknadspriset på kaffe är så lågt att bönder har svårt att få ihop affären, enligt svenska rosterier.
TT/Robin Salomonsson
20.09.2018 11:03 UPPDATERAD 20.09.2018 15:53

Realen och kaffemarknaden

Spekulanter och inte minst hedgefonder är väl medvetna om relationen mellan den brasilianska valutan och kaffepriset. Dessa köper eller säljer kaffe när värdet på valutan förändras.
Sedan realen försvagats mot dollar har hedgefonder kontinuerligt valt att satsa mot kaffepriset, det vill säga att man räknar med ett fortsatt tapp. Andelen som i större omfattning satsar mot än för en uppgång har ökat till rekordnivåer de senaste åren, rapporterar The Financial Times.
I oktober går folk till valurnorna i världens största kaffeexportland. Hittills har presidentvalrörelsen i Brasilien inneburit politiskt kaos, och osäkerheten om vilken sorts finanspolitik som kommer med en ny regering har slagit mot landets valuta.
Sedan årsskiftet har Brasiliens real rasat 25 procent mot dollarn, vilket har inneburit liknande tapp i världsmarknadspriset på kaffe.
Ett lägre kaffepris innebär på flera håll en billigare import av den uppiggande bönan. Men att rosterier får mer för pengarna är inte nödvändigtvis en glädjande utveckling.
– På längre sikt kan inte bönderna leva på de här nivåerna, säger Löfbergs inköpsdirektör Martin Löfberg till TT.
Den bilden delar kafé- och rosterichefen Johan Morén på Johan & Nyström.
– Priset är otroligt lågt och läget är väldigt allvarligt.

Gynnsamt väder försvårar

Årets rekordskörd gör inte förutsättningarna lättare. Tillgången på den åtråvärda bönan är trots växande efterfrågan för stor, vilket tvingar ned priset ytterligare.
För att skydda bruken på andra sidan Atlanten pekar Löfbergs inköpsdirektör på certifieringar såsom Fairtrade som en möjlig väg framåt. Genom sådana avtalas bland annat ett minimipris för bönderna, även när marknaden handlar ned kaffet till lägre nivåer.
På Johan & Nyström försöker man att motverka böndernas svåra ekvation genom att skriva längre kontrakt med producenterna. Och drycken samt bönan som företaget säljer ligger i en klart högre prisklass än i dagligvaruhandeln.

ANDRA LÄSER