En av landets största gurkodlare misstänkt för människohandel i Närpes

En framträdande växthusföretagare begärs i dag häktad misstänkt för människohandel. Fallet hänger ihop med den ockerhärva som under en längre tid varit under utredning i Närpes.

Företagaren har under en längre tid utretts för oegentligheter kring hur arbetskraft från Vietnam har hämtats till hans odlingar i Närpes. Nu har polisen kommit så långt i efterforskningarna att han i eftermiddag ska begäras häktad i Österbottens tingsrätt.
– I första hand är misstanken människohandel, i andra hand grovt ocker, säger kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen från Helsingforspolisens människohandelsgrupp.
Det handlar om en av flera förgreningar i den så kallade ockerhärvan i Närpes. HBL har tidigare i flera artiklar rapporterat om ett lokalt företagarpar, där kvinnan utretts som ansvarig för grovt ocker. Det finns misstankar om att över femtio personer eller rentav fler kommit till Finland via arrangemang som kostat dem allt mellan 10 000 och 20 000 euro. Väl framme har de hamnat i en beroendeställning till kvinnan.
Och nu utvidgas alltså härvan till att också omfatta växthusföretagaren.
– Det här är ett separat spår såtillvida att det gäller hur företagaren rekryterat arbetskraft till sina växthus. De som kommit via det misstänkta paret kan ha arbetat för honom, men då har det varit en slump. Våra misstankar gäller nu hans egen verksamhet där vi tror det kan finnas uppemot fyrtio offer, säger Kortelainen.
HBL erfar att det handlar om en av landets största gurkodlare, som besitter de största odlingsarealerna i Österbotten. Han har också under många år ingått bland dem som fått de högsta lantbruksstöden i landet. Kortelainen bekräftar att det är frågan om samma företagare.
Av de tiotals offren har få än så länge varit redo att vittna mot företagaren.
Läs också: Tiotals vietnamesiska växthusarbetare offer i omfattande ockerhärva i Närpes
Polisen har under hela utredningens gång haft utmaningar med att få offren att prata och har upprepade gånger påtalat problematiken med att samfundet fått leva så slutet.
– Samma sak gäller i fallet med företagaren. Väldigt många är rädda både då det gäller den egna situationen i Finland men också vad som kan hända hemma. Det finns inte heller alltid en insikt om att man fallit offer för brottslighet, säger Kortelainen.
Hittills har ett tiotal av dem som ordnats till Finland gått med på att vittna, men polisen arbetar febrilt för att få fler att våga prata med dem.

SLC: Skakande uppgifter

Uppgifterna om att en odlare begärs häktad togs emot med bestörtning hos Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) och Österbottens svenska producentförbund (ÖSP).
– Vi är djupt skakade och ser mycket allvarligt på fallen av misstänkt ocker och människohandel inom växthussektorn och att en växthusodlare nu begärs häktad. Vi hoppas att ärendet utreds snabbt och noggrant, skriver SLC:s ordförande Mats Nylund i ett pressmeddelande.
Läs också vårt reportage från Närpes:
Misstänkt ockerhärva i Närpes: ”Äntligen spricker den här bubblan”

Detta har hänt

I januari kom de första uppgifterna om en omfattande ockerhärva i Närpes.
HBL avslöjade då att offren kan räknas i tiotal. Det handlar om vietnamesiska växthusarbetare som betalat upp till 20 000 euro för att få komma till Finland och jobba.
Ett lokalt företagarpar häktades, men befinner sig nu på fri fot. De är fortfarande misstänkta för grovt ocker.
Parallellt med detta utreds andra förgreningar, bl.a. nu en företagare som misstänks för människohandel.
ANDRA LÄSER