London trappar upp i brexitkampen – EU varnar för konsekvenserna

Storbritannien lägger fram nya handelsregler för Nordirland "inom några veckor".

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss. Arkivbild.
Wiktor Nummelin/TT
17.05.2022 19:27 UPPDATERAD 17.05.2022 20:39
Grälet om det så kallade Nordirlandsprotokollet har pågått i princip ända sedan Storbritannien formellt lämnade EU den 31 januari 2020.
Regeringen i London och de Londonvänliga unionisterna i Nordirland anser att protokollets handelsregler för Nordirland inte fungerar och snarare riskerar att spä på de gamla motsättningarna i landsdelen.
Unionisterna har länge krävt en ändring för att sätta sig i den samlingsregering som enligt 1990-talets fredsavtal ska styra Nordirland. Och det lovar nu regeringen i London att göra – helst i samklang med EU, men annars på egen hand.

"Nödvändigt"

– Vi föredrar en framförhandlad lösning med EU. Parallellt med den lagstiftning som nu läggs fram är vi öppna för fortsatta samtal för att se om det går att nå samma sak genom en förhandlad uppgörelse, förklarar utrikesminister Liz Truss inför det brittiska parlamentet.
– Det är nödvändigt att agera för att garantera att institutionerna (i Nordirland) kan återställas så fort som möjligt, säger Truss.
EU är dock inte roat av situationen. Brexitansvarige kommissionären Maros Sefcovic svarar via Twitter.
"Betydande oro över det som meddelats av Storbritanniens regering. Ensidigt agerande är inte acceptabelt", skriver Sefcovic och menar att EU-kommissionens föreslagna lösningar om mer "flexibilitet" inte analyserats ordentligt.
"De kan medföra en verklig skillnad på plats", anser Sefcovic.

Samtal i London

Nordirlandsprotokollet kom till i brexitförhandlingarna för att kunna koppla loss Storbritannien från EU, men ändå hålla gränsen fortsatt öppen mellan Nordirland och Irland.
De lagförslag som nu kommer ska enligt Truss underlätta handeln mellan Nordirland och resten av Storbritannien.
– Samtidigt garanterar den att varor som är avsedda för EU går igenom de fullständiga kontroller som krävs av EU-reglerna, hävdar Truss.
Utrikesministern har nu bjudit in kommissionär Sefcovic till London för fortsatta diskussioner inom kort.

ANDRA LÄSER