HUS-området har passerat omikrontoppen, många restriktioner lättas nästa vecka

Undervarianten omikron-BA.2 av coronaviruset kan bromsa upp den lovande utvecklingen, men på det stora hela ser det ut som om HUS-området håller på och tar sig ut ur den senaste coronavågen. Behovet av intensivvård på grund av corona minskar stadigt.

10.02.2022 11:53 UPPDATERAD 10.02.2022 14:13
För första gången på månader ser direktören Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd THL lite positivt på läget.
– Jag vågar påstå att HUS-området har passerat omikrontoppen. Antalet coronapatienter på sjukhusen är fortfarande hög, men belastningen på intensivvårdsavdelningarna minskar stadigt. Det är en mycket god nyhet, säger Mika Salminen under torsdagen coronainfo från Social- och hälsovårdsministeriet.
Faran är ändå inte över. Det finns fortfarande mycket coronavirus i omlopp, det framkommer bland annat genom de prover som regelbundet tas ur avloppsvattnet.
Eftersom de flesta coronatest numera görs i hemmen finns det ingen tillförlitlig statistik på hur många finländare som insjuknar dagligen. Men trenden är sjunkande, det bevisar både avloppsvattnet och sjukhusbelastningen.
– Det finns fortfarande många nya positiva coronafall dagligen, vilket förstås inte är en bra sak. Men vi ser att vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig corona och den tredje vaccindosen minskar ytterligare belastningen inom sjukhusvården. Därför upprepar jag – om du inte låtit vaccinera dig ännu så gör det nu, säger Salminen.
För tillfället är 30 coronapatienter intagna på intensivvårdsavdelningar i landets sjukhus och de behandlas främst för allvarliga luftvägsinfektioner som gör att de har problem med syreupptagningsförmågan.
Eftersom pandemin lättar på sitt grepp om Finland lättas också en rad restriktioner upp med snabb tidtabell. Bland annat får restauranger hålla öppet till midnatt från och med nästa vecka och stora evenemang får ordnas utan publikbegränsningar.

Finland öppnar upp igen

Social- och hälsovårdsministeriet häver en rad restriktioner med snabb tidtabell:
Den nationella rekommendationen om distansjobb upphör den sista februari.
Restauranger får från den 14 februari hålla öppet till midnatt, men utskänkningen bör upphöra vid klockan 23. Restauranger som serverar mat får ta in 75 procent av sin kapacitet då alla gäster har en egen sittplats, barer utan sittplatser får ta in 50 procent av sin kapacitet.
Begränsningar som gäller stora publiktillställningar inom sport, kultur och evenemangsbranschen upphör den 14 februari.
Munskyddsrekommendationen är fortfarande i kraft. Det är ett lätt sätt att förhindra smitta, speciellt på ställen där det är trängsel. Speciellt ovaccinerade rekommenderas starkt att fortsätter använda munskydd när de rör sig ute bland folk.
Coronapasset är fortfarande på is, medan regeringen funderar på hur och var passet kan användas framöver.
Den enskilda individens ansvar växer, var och en bör vara aktsam på sin egen hälsa och stanna hemma vid sjukdomssymtom. Det är inte tillåtet att röra sig fritt ute i samhället om man har symtom som tyder på luftvägsinfektion.
Källa: THL, Social- och hälsovårdsministeriet

Ett orosmoln

Trots att alla kurvor pekar nedåt just nu finns ett litet orosmoln kvar på himlen och det är den nya undervarianten av omikronviruset. Speciellt i Egentliga Finland och Nyland har andelen fall av BA.2-varianten ökat kraftigt bland de smittade. Vad det här kan få för följder vet man ännu inte.
– Vi vet för lite om BA.2-varianten för att kunna säga hur den påverkar sjukdomsbilden, men rapporter från andra länder tyder på att varianten kan förlänga epidemin. Speciellt ovaccinerade personer bör undvika att röra sig i folksamlingar, se till att de använder munskydd och håller god handhygien, precis som hittills. Risken att drabbas av en allvarlig form av corona är störst för ovaccinerade personer över 18 år, påminner Mika Salminen.
Hittills har totalt 2 126 dödsfall till följd av covid-19 har rapporterats i Finland. Av dem som avlidit har 75 procent haft åtminstone en bakomliggande sjukdom. Under de senaste två veckorna har 232 nya dödsfall rapporterats.

ANDRA LÄSER