Utvidgat fyrverkeriförbud i Helsingfors under nyårsnatten

Helsingfors stad förbjuder fyrverkeri på flera platser än förut under nyårsnatten. Förbudszonerna är desamma som för ett år sedan plus Medborgartorget och Magasinparken invid Tölöviken.

Helsingfors räddningsverk uppmanar dem som skjuter nyårsraketer till extra försiktighet. Förbudszonerna har kompletterats från förra nyåret.
Peter Buchert
29.12.2021 10:30
Helsingfors stads räddningsverk begränsar skjutandet av fyrverkerier på ett flertal områden i staden under nyårsnatten. Det har varit kutym i flera år, och det här nyåret kompletteras förbudszonerna med två nya områden, Medborgartorget och Magasinparken, det vill säga ungefär området mellan Centrumbiblioteket Ode och Finlandiahuset.
Stadskärnan är som bekant förbudszon. Hit räknas gatuområdena Universitetsgatan, Mikaelsgatan, Järnvägstorget, Elielplatsen, Tölöviksgatan, Magasinparken, Medborgartorget, Mannerheimplatsen, Paasikiviplatsen, Salomonsgatan, Narinken, Simonsgatan, Mannerheimvägen, Skillnaden, Södra Esplanaden, Salutorget, Mariegatan, Alexandersgatan och Senatstorget.
Andra förbundszoner är området vid Helsingfors saluhall inklusive parkeringsplatsen, Gamla kyrkoparken, Sinebrychoffsparken, Kajsaniemiparkens och Brunnsparkens parkområden, Tölötorg, Hagnäs torg och området kring Runda huset, Vasaskvären, ungdomsgården och stationsplatsen samt Cittertorget i Gamlas, Malmgårdsplatsen och stationsområdet i Malmgård, Åggelby köpcentrum, Övre Malms torg, Nedre Malms torg, Rönnbacka köpcentrum, Landtullsplatsen, Gårdsbacka köpcentrum, Östra centrums köpcentrum och Revalsplanen.
Förbudet gäller ändå inte arrangerade fyrverkeriuppvisningar. Den som vill ordna en sådan måste anmäla till polisen om det på förhand.
Räddningsverket motiverar förbudet med att det är svårt för folk att hålla tryggt avstånd och att nyårsfyrverkerierna har orsakat flera allvarliga och bestående personskador. Räddningsverket vädjar också till allmänheten att respektera det rådande epidemiläget och de restriktioner för sammankomster som gäller. Vidare önskar man att folk firar nyår med måtta.

ANDRA LÄSER