ANNONS:

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Kannustalo Suomi är exakt det hem som paret Hanna och Eero Jokirinne ville ha. Under bostadsmässan i Lojo öppnar de dörrarna till nybygget som charmar med sin klassiska och samtidigt hundvänliga stil.
Annons
Förutom tidlöshet och hållbara inredningsmaterial präglas hemmet av utsikten över Lojo sjö.
Hanna och Eero Jokirinne sålde sitt egnahemshus då Hannas vuxna barn flyttade hemifrån. Sökande efter ett nytt hem bodde de på hyra då den strandnära tomten på bostadsmässans område i Hiidensalmi i Lojo plötsligt dök upp som alternativ.
– Vi hade gått på bostadsvisningar i ett år och inte haft några planer på att bygga hus men ändrade oss när vi upptäckte tomten och beslöt oss för att slå till. Vi begärde in offerter från flera olika husleverantörer men först då vi kom till Kannustalo föll alla bitar på plats. Redan namnet ingav förtroende och trygghet och företaget har verkligen levt upp till sitt rykte och uppfyllt alla våra förväntningar. Kannustalo har inte bara byggt oss ett nytt hus utan precis som de lovat gett oss ett nytt hem som vi ivrigt ser fram emot att flytta in i, säger Hanna Jokirinne.

Smidigt över förväntan

Det 126 kvadratmeter stora huset består av tre sovrum och en stor öppen planlösning som kombinerar kök, matplats och vardagsrum. Genom de höga fönstren blir även omgivningen en del av boendet. Bastu och badrum har på parets önskemål placerats i ena ändan av huset därifrån man kommer ut till bubbelbadet på altanen och kan njuta av utsikten över Lojo sjö.
Alla material och färger är valda ur Kannustalos egen studio i samarbete med inredningsplaneraren Helena Karihtala.
– Vi ville ha ett lättskött hem i tidlös stil, utan detaljer som om några år sticker ut som typiska för 2021. Utbudet av material var bra och högklassigt och valprocessen bekväm och behändig. Det har också varit helt fantastiskt att ha Helena som sin hjälp och få följa med hur ett proffs jobbar, säger Hanna Jokirinne.
Att det i familjen ingår två hundar har tagits i beaktande bland annat i valet av golvmaterial som är tåliga och enkla att rengöra.
– Vi ville heller inte ha några funktioner i köksön eftersom jag är rädd för att snava över hundarna när man flyttar någonting hett till diskbänken, säger Hanna.
Har byggprojektet bjudit på några överraskningar?
– Eftersom vi kom in i bilden lite senare än de andra på området var jag orolig för att det skulle hända något som skulle fördröja byggandet eller spränga budgeten. Men allting har ordnat sig och löpt som planerat – kanske det är det mest överraskande.

Blå-vitt tema

Huset baserar sig på Kannustalos Harmaja-modell och bär namnet Kannustalo Suomi. Medan insidan går i ljusa, neutrala toner är utsidan målad i en djupt mörkblå nyans, eller blåbärsblått.
– När Helena föreslog blått var vi först lite tveksamma men nu är vi störtförtjusta. Det är en helt underbar färg som beroende på ljuset ändrar nyans, säger Hanna Jokirinne.
Finland-temat går igen också i inredningen som ställts i ordning inför bostadsmässan. Möblerna är från Artek Helsinki och mattor och inredningstextilier från Woodnotes.
Kannustalos vd Mika Uusimäki tycker att projektet som helhet varit intressant.
– När vi bygger hus till mässor brukar vi vanligtvis inte veta på förhand vem som kommer att flytta in. Nu hade vi en färdig familj med en klar beställning samt också en rätt så strikt budget på 350 000 euro som förutom själva huset inkluderat jordbyggnads- och gårdsarbeten, terrass och förrådsbyggnader. Vi har följt familjens önskemål och anpassat huset enligt tomt och läge. Samtidigt är det ett hus som passar många olika typer av familjer genom att bottenlösningen är enkel att ändra.
Nyckelfärdigt med klass
– Målsättningen har varit att skapa en vacker helhet som har en harmonisk färgvärld och behåller sitt återförsäljningsvärde, säger inredningsplaneraren Helena Karihtala.
Hennes samarbete med Kannustalo inleddes 2004 och inkluderar förutom planering i samband med mässor också utveckling av husmodeller samt konsulteringstjänster för kunder som i likhet med familjen Jokirinne väljer nyckelfärdigt-konceptet.
– Nyckelfärdigt är ett lätt och bekymmerslöst sätt för vem som helst att förverkliga ett husprojekt. Kannustalo ansvarar för byggnadsprocessen och ser till att tidsplanen och budgeten håller, utan överraskningar eller oväntade utgifter. Det är en husprodukt som långt svarar på de behov många av dagens egnahemsbyggare har, säger Helena Karihtala.
Alla inredningsmaterial för de nyckelfärdiga husen väljs av kunderna själva ur Kannustalos inredningsstudio vars utbud Helena Karihtala sett ut. I sortimentet finns material för olika stilar, i olika priskategorier, men med hög och tidlös kvalitet som gemensam nämnare. Det handlar bland annat om kök från Puustelli och Topi, kranar från Oras och Tapwell, golv från Pergo ja Kährs, specialpanel från Siparila, tapeter från Lexington, Ralph Lauren och Borås. De smakfulla och exklusiva materialen hör till saker som brukar få mycket tack av kunderna och Kannustalo-husen blir också ofta uppmärksammade i inredningstidningar och på sociala medier.
– Förutom att ha trevliga kunder är Kannustalo ett företag som vill utveckla sig och därför är öppet för att prova nya idéer. För mig som representant för en kreativ bransch känns det bra och gör samarbetet givande, säger Helena Karihtala.
Bostadsmässan i Lojo 9 juli–8 augusti, dagligen kl. 10–18.
WWW.KANNUSTALO.FI
Av de tre sovrummen är ett inrett som arbetsrum.
Till fasadfärg valdes en blåbärsblå nyans.
Hundvänligt. Även Jack russel terrierna Rasu och Minni har tagits i beaktande.
Glada husbyggare. Hanna och Eero Jokirinne utanför hemmet som förverkligats enligt nyckelfärdigt-konceptet.