Raitanen till hinderfinalen där "allt är möjligt" – nervöst för släggdamerna

Topi Raitanen löpte ett taktiskt moget hinderlopp och behövde inte svettas onödigt mycket då han knep en finalplats. Svettigt blev det däremot för släggdamerna Krista Tervo och Silja Kosonen som till slut fick pusta ut och börja förbereda sig för torsdagkvällens final.

Topi Raitanen gick till final på 3000 meter hinder.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
16.08.2022 15:37
Topi Raitanen hade tid att slänga flera blickar bakåt under det sista varvet i försöksheatet på 3 000 meter hinder. Han joggade sedan över mållinjen på en femteplats och tog därmed enkelt hand om den sista direkta finalplatsen.
8.33,51 med ett lugnt söndagslunk bådar gott inför fredagens final där Raitanen i bästa fall kan slåss om medalj.
– Han har en bra chans. Allt är möjligt. Vi får se på fredag, säger Raitanens tränare Janne Ukonmaanaho i Yles tv-intervju.

Nervöst för släggdamerna

Om Raitanen tog sig bergsäkert till final så kan inte det samma sägas om släggdamerna, framgångskandidaterna Krista Tervo och Silja Kosonen som vid flera tillfällen nått 70 meter i år.
Silja Kosonen var besviken efter släggkvalet, men fick till slut pusta ut då hennes dryga 68 meters båge räckte till final.
Bägge två uppträdde darrigt i kvalet och var långt ifrån kvalgränsen 72,50. Kosonen var bara sjua i den första kvalgruppen med ett kast på 68,25, men till hennes lycka höll den andra kvalgruppen ingen hög nivå. Tervos 67,80 räckte till en tredjeplats i gruppen och en elfteplats totalt då tolv damer gick till torsdagens final. Kosonen kvalade in som nia.
Sara Killinen fick tre krux i protokollet och stannade i kvalet.

ANDRA LÄSER