Från Tove till Astrid – Krista Kosonen medverkar i ny svensk tv-serie

Den finländska skådespelaren Krista Kosonen har landat en tung roll i ny svensk tv-serie om Ronja Rövardotter.

Krista Kosonen spelade rollen som poliskvinna med vikingabakgrund i den norska tv-serien Framvandrerne (Beforeigners) på HBO Nordic 2019 (numera HBO Max).
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
02.12.2022 15:12
Astrid Lindgrens världsberömda berättelse om Ronja Rövardotter hade premiär som teaterföreställning den 30 november på Nationalteatern i år. Även Svenska Teatern sätter upp sagan med premiär den 7 september 2023, med regi av David Sandqvist och Antonia Atarah i huvudrollen.
Den som ändå inte kan få nog av berättelsen om rövarna på Mattisborgen kan glädjas över att den även ska bli svensk tv-serie på strömningstjänsten Viaplay under 2023. Och det är ingen mindre än den finländska skådespelaren Krista Kosonen som har landat den tunga birollen som Ronjas mamma Lovis i serien.
”Jag älskar allt med den här produktionen”, skrev Kosonen från en inspelning av serien på Instagram i slutet av november.
Kosonen syntes nyligen i rollen som Vivica Bandler i den Jussiprisade Tove-filmen från 2020.
Den nya serien om Ronja är skriven av Bron-skaparen Hans Rosenfeldt, och regisseras av Lisa James Larsson. Enligt marknadsföringen kommer familjefantasyserien ha ”banbrytande visuella effekter”.
Den 14-åriga barnskådespelaren Kerstin Linden spelar Ronja i serien, medan Jack Bergenholtz Henriksson syns i rollen som Birk Borkason. Christopher Wagelin spelar rollen som Mattis.
Krista Kosonen (till höger) samarbetade med Alma Pöysti i filmen Tove för två år sedan.
Det återstår att se om Kosonen kommer sjunga vaggvisan Vargsången i den nya tv-serien. Astrid Lindgren skrev sången för filmatiseringen av sagan, som hade svensk biopremiär 1984, där Lovis (spelad av Lena Nyman) sjunger visan för Ronja när hon ska sova.
Viaplay-serien kommer bestå av 12 avsnitt, fördelade på två säsonger.
Romanen Ronja Rövardotter gavs ut 1981.

ANDRA LÄSER