En lång kamp om halloumin över – det här ska den riktiga cypriotiska osten innehålla

Mandelpotatis och kallrökt renkött från finska Lappland är skyddade enligt EU-regler. Den cypriotiska halloumin har däremot fått vänta. Nu har EU ändå gett Cyperns nationalost skyddsbeteckningen SUB. Därmed är det bara halloumi från Cypern som är halloumi.

Äkta halloumi ska innehålla över hälften get- eller fårmjölk. Arkivbild.
31.03.2021 16:57 UPPDATERAD 31.03.2021 18:20
"En milstolpe för halloumi/hellim och vårt land", twittrade president Nicos Anastasiades efter det efterlängtade beskedet och använde såväl det grekiska som det turkiska namnet. EU-beslutet gäller ostar från båda sidor av den delade ön.
För Cypern är beslutet viktigt och jordbruksminister Costas Kadis säger enligt nyhetsbyrån AFP att beslutet hjälper landet i kampen mot imitatörer som vill åka snålskjuts på det etablerade namnet på Cyperns största exportvara.
Bara under fjolåret exporterade Cypern halloumi för över 240 miljoner euro.

Ansökte för sju år sedan

I EU-beslutet definieras namnet halloumi som ost helt producerad på ön Cypern. Osten ska dessutom innehålla minst 51 procent get- eller fårmjölk. Det här är ett skydd Cypern väntat på i sju år. Halloumi var sedan tidigare varumärkesskyddat, men landet hade, främst av politiska orsaker, inte fått gehör för sin ansökan om skyddsbeteckning.
Landet skickade in en ansökan redan 2014 och EU-kommissionens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker sade 2015 att "Halloumi/hellim symboliserar hela ön Cyperns delade arv som har enat samhällena där i århundraden".

Brittiskt stopp 2018

Men Cyperns ansträngningar har stött på hinder på vägen, inte minst 2018 när landet skulle försvara det varumärkesskydd osten hade i Storbritannien, dit 40 procent av all cypriotisk ostexport går.
Ett brittisk företag hade då ansökt i domstol om att skyddet skulle ogiltigförklaras. Cyperns regering misslyckades med att få in ett svar till domstolen, som därmed gick på företaget John & Pascalis linje.

EU:s skyddsbeteckningar

EU har tre skyddsbeteckningar för mat kopplad till ett geografiskt område där en specifik produkt tillverkas.
Skyddad geografisk beteckning (SGB). Produkten är knuten till området åtminstone genom att vara producerad eller bearbetad eller beredd där. Finska produkter: den traditionella pirogen Kainuun rönttönen, siklöja från Puruvesi och basturökt skinka.
Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod. Finska produkter: mandelpotatisen Lapin puikula, renkött, torkat renkött och kallrökt renkött från Lappland samt siklöja från Puruvesi.
Garanterad traditionell specialitet (GTS). Skyddade recept på traditionella produkter där namnen har använts minst 30 år. Produkten ska anknyta till ett visst område genom en speciell sammansättning eller framställningsmetod associerad med det. Finska produkter: det hembryggda ölet sahti, kalakukko (limpa med inbakad fisk) och karelsk pirog.
Källa: Europeiska kommissionen

ANDRA LÄSER