Musikalmagi som får en att sittdansa

Spielbergs West Side story må fortfarande vara filmad teater, men ungdomens renhjärtade svärmeri och bullriga energi blomstrar ändå. Sara Ehnholm Hielm får tårar i ögonen även om hon inte tror på nyinspelningar av gamla klassiker.

Ariana DeBose och David Alvarez i en filmatisering av en musikal känd för att i hög grad berättar sin historia via dans.
Sara Ehnholm Hielm
08.12.2021 11:30 UPPDATERAD 08.12.2021 15:25
Det börjar med en vissling. En rivningskula svingar över Upper West Side år 1957. Här rivs slummen för att lämna plats för Lincoln Center och andra flotta kulturpalats men nu ser vi en krigszon av grus och betong. Människorna som har bott här är lika oönskade, gentrifieringen är obönhörlig. Trots att de blivit vräkta fortsätter gängen slåss om herraväldet över gatorna – de vita ättlingarna till irländare och polacker utgör Jets, de bruna invandrarna från Puerto Rico bildar Sharks. Men poliskåren är förstås vit och poliserna säger också till The Jets att alla andra vita redan flyttat till förorten. Alla befinner de sig på bottnen av det amerikanska samhället, där de näst sista invandrarna slår ner de sista. Lägg till detta Shakespeares Romeo och Julia och vi har West Side story, den klassiska amerikanska musikalen.

ANDRA LÄSER