Flicka i tioårsåldern knivhöggs i Göteborg – ungdomar stoppade mannen

En flicka i tioårsåldern befann sig i Brunnsparken i Göteborg med sin mormor och morfar när en man i 35-årsåldern knivhögg henne i magen. Mormodern skadades när hon skyddade flickan. Förbipasserande ungdomar ska ha ingripit och stoppat mannen som nu är gripen.

Poliser på plats sedan ett barn blivit knivskuret i Brunnsparken i Göteborg.
02.03.2023 15:47 UPPDATERAD 02.03.2023 17:49
Polisen har fortfarande inga uppgifter om mannens motiv till attacken, som inträffade vid halv ett-tiden på torsdagseftermiddagen i centrala Göteborg.
– Mannen greps väldigt fort, det var många som reagerade i samband med att attacken skedde, bland annat flickans mormor som kom till undsättning, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till TT.
Flickan fördes till sjukhus med ambulans.
– Vi har fått uppgifter från sjukhuset om att flickans hälsotillstånd är allvarligt men stabilt, säger Fuxborg.

Ungdomar stoppade mannen

Mormodern, en kvinna i 65-årsåldern, fick avvärjningsskador i samband med attacken, däribland en knivskada på en underarm.
– Förbipasserande ungdomar ska enligt uppgifter ha fått ner gärningsmannen på marken, även vakter och ordningsvakter ingrep. Sedan fanns där också en ledig polis som ingrep, säger Fuxborg.
Mannen misstänks för mordförsök på två personer. Polisen har inga uppgifter om en eventuell koppling mellan mannen och flickan eller hennes anhöriga. Det finns heller inga terrormisstankar.
– Inget sådant. Men som sagt så vet vi inte alls motivet, säger Fuxborg.

Många vittnen på platsen

Många personer befann sig på platsen i samband med attacken.
– Vi har börjat hålla förhör med vittnen, det är många som har bevittnat det som hänt, säger Fuxborg.
Gärningsmannen ska ha använt en kniv, enligt polisen, men det finns inga andra detaljer om vapnet eller om det exakta händelseförloppet.
Polisen kommer att hålla förhör med den gripne mannen. I nuläget finns ingen misstanke om flera gärningsmän.
Området var avspärrat efter attacken, men strax före klockan 16 meddelade polisen att avspärrningarna var hävda och att spårvagnstrafiken snart skulle börja rulla igen.

ANDRA LÄSER