Dags för swimrun i Solvalla – ”helt fantastisk motionsgren”

Eva-Lotta Backman är en av dem som fastnat för den nya flugan.

I swimrun gäller det att ta sig fram genom att simma och springa.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
16.09.2022 18:31
30 km löpning och 6 km simning. Det är den långa sträckan i Folkhälsan Solvalla swimrun, som på lördag ordnas för nionde gången i Noux i Esbo. En av deltagarna är Eva-Lotta Backman, som prövade swimrun första gången för några år sedan.
– Jag prövade första gången 2017 och blev lite biten. Det är en helt fantastisk motionsform, säger hon.
– Man kommer så nära naturen. Jag har också hållit på med långfärdsskridsko. Det här är nästan samma sak, fast på sommaren.
I augusti deltog Backman tillsammans med Eeva Liesirova i swimrunloppet Rockman i Norge. Till deras stora överraskning vann de damklassen.
–Vårt mål var att komma i mål, så det gick helt över förväntan. Jag är mer en motionär, så det är roligt bara att vara med. Varje tävling har varit en upplevelse. Placeringen spelar inte så stor roll, säger Backman.
I Rockman var den totala sträckan 43 km. Det var totalt 2 200 höjdmeter. Det är ungefär som att springa fyrtio gånger uppför slalombacken i Noux.
– Det var ett ställe med 4 444 trappsteg uppför ett fjäll. Jag hade nog också tränat för det, säger Backman.
Backmans och Liesirovas tid var 10 timmar och 4 minuter. En hyfsat lång dag.
– Efteråt hade jag lite svårt att gå.
Rockman Swimrun var samtidigt kval för inofficiella VM i Stockholm i september, Ö till ö. Backman och Liesirova skulle också ha fått en plats dit, men valde att inte åka.
– Jag är så gammal att två veckor inte räcker för att återhämta sig tillräckligt, säger Backman.
Backman, 51, tränade 5–10 timmar i veckan för Rockman Swimrun. Under de två sista månaderna hade hon också en egen tränare.
– Jag var jättemotiverad, säger hon.
I swimrun tävlar man i par, fast det också finns solokategorier. Delvis av säkerhetsskäl, men det ger också en särskild känsla. Många av deltagarna använder ett dragrep för att kunna hjälpa varandra under simningen och löpningen.
– Man kör tävlingen tillsammans. Stubbarna, rötterna och sjöarna. Man svetsas tillsammans som ett par. Paret kan kompensera ens egna svaga sidor, säger Backman, som själv har bakgrund som tävlingssimmare.
Vattnet är inte alltid särskilt varmt i swimrun, eftersom tävlingarna ofta avgörs under sensommaren. I Rockman Swimrun var vattnet 12–15 grader. I Solvalla lär vattentemperaturerna ligga kring 10–12 grader.
– I synnerhet under hösten kämpar man också mot kylan. Men kroppen blir varm när man springer emellanåt. Det finns förstås de som kan simma hur länge som helst i kallt vatten, men för en normal människa känns det skönt att springa sig varm mellan simsträckorna, säger Backman, som bor alldeles i närheten av Solvalla.
Det finns en del idrottare som tar swimrun på relativt stort allvar, som före detta elittriathleterna Teemu Toivanen och Heidi Hyvärinen som var fyra i Ö till ö i Stockholm i september. För majoriteten är det mer en motionsgren, där man också tävlar om placeringar.
I Solvalla deltar Backman i mixedklassen med Petteri Laiti. Förutom 36 km långa Merit Race ordnas det 22 km långa Endurance Race och 14 km långa Sprint Race i Noux.

ANDRA LÄSER