Kanonvärvningen: Storstjärnan Johanna Hilli återvänder till GrIFK

FM-seriens största stjärna Johanna Hilli lämnar de regerande mästarna HIFK för spel i fostrarföreningen GrIFK.

Johanna byter IFK mot IFK då hon lämnar Helsingfors för Grankulla.
GrIFK:s handbollslag presenterade sommarens hetaste och största spelarnyhet då FM-serieklubben meddelade att landslagsspelaren och storstjärnan Johanna Hilli återvänder till klubben.
26-åriga Hilli var FM-seriens klart bästa spelare då hon ledde sitt HIFK till cupseger och också en förstaplats i FM-serien innan säsongen avbröts i förtid på grund av ocornapandemin.
Mittnian Hilli har spelat nästan 200 matcher i FM-serien och skjutit över 1 200 mål i dem och hon vann skytteligan i serien i överlägsen stil med sina 170 fullträffar på 20 matcher. Det ger ett medeltal på fantastiska 8,5 mål per match.
Tvåan Anna Westerlund från Dicken nätade 106 gånger på lika många matcher.
Hilli inledde sin karriär i GrIFK innan hon flyttade till Sverige där hon spelade i både Elitserien (SHE) och Allsvenskan. Efter åren i Sverige spelade Hilli i HIFK fem säsonger men återvänder nu till fostrarklubben i Grankulla.
Hilli gjorde debut i landslaget 2010 och hon har sammanlagt spelat 43 landskamper och skjutit 104 mål i dem.
Grankulla IFK vann FM-guld 2009 och vann ytterligare tre medaljer innan laget gav upp sin plats i FM-serien inför säsongen 2013–14 då många spelare valde att lämna laget efter två silver i följd.
Efter två år återvände GrIFK till FM-serien men laget har haft att nå upp till samma höga nivå som innan man gav upp platsen. De fyra säsongerna efter att laget kom tillbaka gav placeringarna 7–6–5–4 och laget låg fyra då säsongen avslutades i våras.
Med Hilli i laget höjs nivån mycket. Hon är en spelare som på egen hand kan avgöra matcher både genom sitt starka skytte och sin fina blick för spelet. Hon kommer med stor sannolikhet att fortsätta smälla in mål kommande säsong men också skapa stora ytor och många lägen för sina lagkamrater.
Dicken och HIFK har dominerat FM-serien sedan GrIFK gav upp sin plats i serien sommaren 2013 med 2 guld och 4 silver för HIFK och 4 guld och 2 silver för Dicken.
Ett GrIFK med seriens bästa spelare i truppen är redo att utmana de två giganterna från Helsingfors. Säsongen 2020–21, då och om den vid något skede kör i gång, ser ut att kunna bli högintressant i FM-serien.

ANDRA LÄSER