Viking Line köper stor andel av Eckerös aktier: ”Ville hålla det i åländska händer”

Viking Line köpte 17,1 procent av aktierna i rederiaktiebolaget Eckerö på fredagen. Orsaken är enligt Viking Lines vd Jan Hanses att man vill behålla rederibolaget huvudsakligen i åländsk ägo.

Eckerö Linjen Eckerö M/S
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
18.11.2022 16:38 UPPDATERAD 18.11.2022 19:14
Köpkursen var 30 euro per aktie och köpesumman blev totalt 10 269 300 euro. 
Enligt ett pressmeddelande fick Viking Line veta att en större aktiepost var till salu på Eckerö. ”För att säkerställa att aktieägandet stannar på Åland, valde Viking Line att förvärva posten”, skriver bolaget.
– Eckerö är ett välskött och folkkärt rederi vars huvudsakliga ägande gärna får kvarstå på Åland. Posten var till salu och vi ville säkerställa att det hålls i åländska händer, säger Jan Hanses, vd för Viking Line, till HBL. 
Posten ger inte Viking Line något större inflytande i Eckerö, menar Jan Hanses. Han tror att den nuvarande ledningen utvecklar Eckerö på ett fördelaktigt sätt.
Enligt Rederibolaget Eckerö innehade den största ägaren, Rederi Ab Skärgårdstrafik, 11, 41 procent av aktierna i januari i år. 

Fanns det en farhåga att aktierna skulle ha sålts utanför Åland?

– Ja, så bedömde vi. Om inte vi är intresserade av att köpa så är det svårt att hitta någon annan på Åland som skulle vara det, svarar Hanses.

Eckerökoncernen

Rederiaktiebolaget Eckerö grundades den 2 mars 1961 och är moderbolag i Eckerökoncernen.
Koncernen bedriver passagerar- och bilfärjetrafik på Ålands hav (Eckerö Linjen) och på Finska viken (Eckerö Line).
Totalt ingår sju fartyg i flottan. 
Eckerökoncernen har cirka 900 anställda. 
Under år 2021 uppgick årsomsättningen till ca 123 miljoner euro och koncernen transporterade ca 1,4 miljoner passagerare och ca 166 000 fraktenheter.
Källa: Rederiaktiebolaget Eckerö
Läs också:
Osäker omgivning präglar Viking Lines resultat

ANDRA LÄSER