Viking XPRS tankar rysk olja i Tallinn – rederiet slätar över uttalanden i svensk tv

Viking Lines Viking XPRS tankar rysk olja i Tallinn. – Vi har bett vår estniska leverantör att frångå den ryska oljan, säger Vikings informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Viking XPRS bunkrar i Tallinn och kör tills vidare på rysk olja därifrån.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
22.06.2022 12:58 UPPDATERAD 22.06.2022 14:03
– Viking Line fördömer entydigt det ryska anfallskriget i Ukraina.
Det säger rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström med anledning av ett inslag i Sveriges TV4
I inslaget säger Viking Lines tekniska direktör Ulf Hagström att man inom rederiet inte alls diskuterat frågan om att rysk olja används för att driva fartygen.
"Vi har inte diskuterat det över huvud taget”, säger Hagström i intervjun.
Enligt Boijer-Svahnström är det Viking XPRS som tills vidare kör på rysk olja, men att rederiet jobbar aktivt på att byta ut den. Skälet till den ryska oljan är att fartyget bunkras i Tallinn eftersom hamntiden är längre där. Det innebär att hon bunkras av en estnisk leverantör och Viking Line har bett leverantören att frångå den ryska oljan.
– Vi har sedan våren arbetat med att fasa ut ryskt bränsle också på Viking XPRS, säger Boijer-Svahnström.

"Inget ryskt i taxfreen"

Hon uppger att rederiet sedan slutet av februari arbetat med att fasa ut alla ryska produkter. Alla ryska produkter i taxfreesortimentet har till exempel tagits bort. Viking Line fattade också direkt efter invasionen i Ukraina beslut om att inte transportera ryskt gods och samarbetet med samtlig ryska leverantörer har avslutats.
Rederiet påpekar att de största fartygen, Viking Glory och Viking Grace, kör med flytande naturgas, LNG, från Norge. Av de övriga fartygen körs majoriteten på bränsle från finska leverantörer, huvudsakligen från Neste och från Helsingfors beredskapslager. 
– Sedan februari har vi även aktivt stöttat ukrainska flyktingar och volontärorganisationer med transporthjälp för att hjälpa flyktingar att ta sig till Finland och Sverige, säger Boijer-Svahnström.

ANDRA LÄSER