Att leva färdigt och dö värdigt

Mi Wegelius har följt Christina Saarukka och hennes dotter Maria Turtschaninoff under deras sista veckor tillsammans i en radiodokumentär om sorg och att ta vara på den tid som finns kvar.

Mor och dotter. Journalisten Christine Saarukka och författaren Maria Turtschaninoff hade en mycket nära relation

Månadens dokumentär: Varje dag som jag inte är död så lever jag! sänds i Yle Vega i dag söndag kl. 9.15, repris lördag 4.11 kl. 18.03.

Varje dag som jag inte är död så lever jag.
Det är cancersjuka Christine Saarukkas livsmotto i Mi Wegelius radiodokumentär om en mycket varm och nära mor- och dotterrelation. Det handlar om döden och att ta farväl, och samtidigt som det är mycket sorgligt och gripande är det också ljust och livsbejakande.
Christine Saarukka var pensionerad journalist, känd från tv-program som Söndagsöppet, och på senare år även kåsör i HBL. Hon avled på valborgsmässoafton i år 69 år gammal. Hennes dotter Maria Turtschaninoff är Finlandiaprisbelönad fantasyförfattare. I radiodokumentären får vi på nära håll följa deras sista tid tillsammans vårvintern 2017. Att döden närmar sig vet de båda, och de talar om sin relation som framstår som ovanligt okomplicerad, bekräftande och kärleksfull. En stor del av Marias uppväxt var det också bara de två på tumanhand, inga helsyskon, och föräldrarna var frånskilda.
Dokumentären följer dem under Christine Saarukkas sista månader då hon blir allt sämre. Döden är oundviklig, och sorgen över att vara tvungna att skiljas är svår, hjärtslitande. Det är inte bara deras relation man kan avundas, utan också Christines Saarukkas avklarade förhållningssätt till sin egen död och hennes förmåga att njuta av livet så länge hon kan. Att acceptera döden är nämligen så mycket lättare om man har levat, och på sin dödsbädd kan känna att man är färdig – även om slutet kom tidigare än man hade önskat och tänkt sig. Här ryggas inte för sorgen, för dödens oundviklighet och sjukdomsförloppets brutalitet, men här finns också stor insikt och värdighet.
Wegelius tar sig an ämnet med känslighet. Det krävs att man lyckats bygga upp stor tillit för att få näravara i så här betydelsefulla ögonblick i människors liv. Det här är två människor som verkligen tar vara på sin sista tid tillsammans, som tar sig tid att ta farväl av varandra, för att i efterhand inte behöva ångra det som förblev osagt. Lyssnaren lämnas kvar med påminnelsen om vikten av att leva medan tid är, och ta hand om sina relationer. Det är sådant som vi alla i och för sig borde veta, men som tål att upprepas.

ANDRA LÄSER