De finländska turisterna har varken blivit färre eller dragit ner på sina inköp i affärerna. Det säger Tarmo Lauring, vd för den estniska lågpriskedjan A1000 Market. Matvaror med lång hållbarhet går åt, även om dyrare varumärken byts ut mot kedjornas egna märken.
– Då en finländare handlar i någon av våra affärer är det mycket troligt att det också finns alkohol i inköpskorgen, säger Lauring med ett leende.
Estland upplever just nu en inflation på över 20 procent. Från november i fjol till november i år steg konsumentprisindex med 21,3 procent. Siffran påverkas mycket av stigande energipriser och ökade boendekostnader, men också livsmedlen har blivit rejält dyrare.
Sockret är den vara som stigit mest i pris, på ett år är prisökningen över 100 procent. Priserna på mjöl, ägg och matfetter har också stigit brant. Däremot var inflationen då det gäller alkoholhaltiga drycker betydligt lägre, bara kring sju procent.
Enligt Lauring har prishöjningarna inneburit att allt fler också handlar i lågpriskedjor där priserna kan vara upp till 30 procent lägre än i en dyrare affär. Det är en bild som bland annat bekräftas av Ekonomiska institutet i Estland.
– Prisskillnaden är större än någonsin förr och folk har blivit betydligt mer prismedvetna, säger han.

Tarmo Lauring är vd på lågpriskedjan A1000 Market och tacksam för att de finska turisterna hittat Tallinn igen. Ofta kommer busslaster från Finland för att handla, berättar han.
Också finländarna har hittat lågpriskedjorna i den estniska huvudstaden. A1000 har tre affärer något utanför centrala Tallinn och Lauring berättar att det allt oftare kommer finska turistbussar med folk som vill handla i butikerna.
– Det är svårt att säga hur mycket pengar finländarna gör av med och om medelinköpen har ökat eller minskat. Men jag är glad över att de hittat tillbaka till Estland igen, säger A1000:s vd.
Billigare än hemma
Nora Nevalainen och Juhana Lehtonen från Esbo är på dagskryssning i Tallinn. De är väl medvetna om att inflationen i Estland är hög och om att allt blivit dyrare. Men det mesta, med start med varorna på jultorget i centrala Tallinn, är fortfarande billigare än i Finland, tycker Lehtonen.

Nora Nevalainen och Juhana Lehtonen tänker köpa julklappar i Tallinn. Trots att priserna stigit i den estniska huvudstaden är det mesta fortfarande billigare än i Finland, försäkrar de.
Nevalainen och Lehtonen studerar båda två och tänker bland annat köpa julklappar under sin kryssning. Men de betonar att de ändå mest funderar på vad de egentligen behöver.
– Här finns vackra handstöpta ljus som äldre släktingar uppskattar. Sedan kanske det blir något stickat och kanske ett par öronlappar, säger Nora Nevalainen.
Att köpa livsmedel eller alkohol är inte parets första prioritet.
Heidi Särkisilta, Merja Kouvalainen och Sari Karjalainen tar varsin glögg på jultorget innan det blir dags att handla. Fast vännerna är på nöjesresa och inte egentligen ute efter att shoppa.
– Det här är något vi planerat i ett par år, men coronapandemin har satt käppar i hjulet för oss. Nu är det jättetrevligt att äntligen ha kommit iväg, säger Särkisilta.
Sari Karjalainen kan ändå tänka sig att kanske köpa hem både ost och korv. Att priserna har gått upp är ingenting som skrämmer henne.
Lite alkoholhaltiga drycker funderar de tre också på att köpa. Konjak är betydligt billigare i Tallinn, konstaterar Kouvalainen. Och kanske blir det att ta hem en flaska av likören Vana Tallinn, sufflerar Karjalainen.
ANDRA LÄSER

Skolor
Helsingfors skolor satsar på regnbågsworkshop, men alla får inte delta – HBL besökte Norsen
22.03.2023 11:20

Helsingfors
Alla lik får inte plats när allt fler dör i Helsingfors – ny lösning kostar 10 miljoner
22.03.2023 10:03

Donald Trump
Analys: Trump spelade oss ett skickligt spratt och blev martyren han älskar vara
22.03.2023 07:20

Privatekonomi och konsumentfrågor
”Det är inte mystiskt att diskutera lönen” – så gör du för att förhandla till dig högre lön
22.03.2023 05:00
