Rysk drönarpilot frikänns i Norge – överklagas

En rysk-brittisk man frikänns i en norsk tingsrätt efter att ha åtalats för att ha flugit en drönare på Svalbard i augusti och september.

Den frikända mannens advokat anser att Norges sanktioner mot Ryssland inte kan ha konsekvenser för fritidsdrönare. Arkivbild.
08.12.2022 08:05
Den 47-åriga mannen har erkänt att han flugit drönare under en seglats i somras. Åklagaren anser att det är förbjudet för ryska medborgare att flyga drönare i Norge med anledning av landets sanktioner mot Ryssland.
Men tingsrätten anser att det är en för bred tolkning av sanktionsbestämmelserna – och att de inte bör omfatta små hobbydrönare.
– Detta är sunt förnuft och i enlighet med EU-rättens sanktionsregler. De övriga domarna måste upphävas då de bygger på en felaktig rättsförståelse. Det är inte straffbart för vare sig britter eller ryssar att flyga fritidsdrönare i Norge, säger mannens advokat John Christian Elden.
Ett tiotal ryska medborgare har på senaste tiden gripits i Norge misstänkta för brott vid drönarflygningar. I slutet av november dömdes två män vid olika tillfällen till korta fängelsestraff.
Den rysk-brittiske mannen har hävdat att han inte visste om förbudet, vilket även åklagaren tror på. Trots det anser inte åklagaren att mannen ska frikännas – och överklagar därmed beslutet.
47-åringen är en förmögen affärsman och son till en före detta järnvägsmagnat i Ryssland som är nära anknuten till landets president Vladimir Putin.

ANDRA LÄSER