Extra plats i vardagsrummet? 67 miljoner år gammalt skelett från tyrannosaurus rex auktioneras ut

Har du rejäl takhöjd och några miljoner över? I november auktioneras ett 4,6 meter högt och 12 meter långt tyrannosaurus rex-skelett ut i Hongkong.

Tyrannosaurus rexen Stan auktionerades ut i New York 2020. Nu går en artfrände under klubban i Hongkong.
29.10.2022 10:46 UPPDATERAD 29.10.2022 14:52
Dinosaurien Shen ställs för närvarande ut i Singapore under tre dagar innan han skeppas vidare norrut.
Det 1 400 kilo tunga skelettet, som består av runt 80 ben från en vuxen T-rex, blir det första i sitt slag att gå under klubban i Asien. Auktionsfirmans förhoppning är att dinosaurien får stanna på kontinenten.
– Inga av de 20 T-rex som finns i världen ägs av en asiatisk institution eller en asiatisk samlare, säger en företrädare för auktionsfirman Christies avdelning i Asien och Stillahavsområdet.
Skelettet kommer ursprungligen från en utgrävning i USA-delstaten Montana 2020. Shen tros att vara en T-rex-hane som levde för ungefär 67 miljoner år sedan.
Det är inte första gången en dinosaurie går under klubban. I juli auktionerades ett Gorgosaurus-skelett ut för 6,1 miljoner dollar i New York, och 2020 såldes en T-rex kallad Stan för 31,8 miljoner dollar.
Experter kritiserar dock handeln med dinosaurieskelett som de menar är skadlig för vetenskapen.
– Det är ledsamt att dinosaurier blir samlingsobjekt för oligarkklassen. Jag kan bara hoppas att den här flugan är över snart, säger paleontologen Steve Brusatte vid Edinburghs universitet.

ANDRA LÄSER