Riikka Oksanen regisserar Ferrante på Lilla Teatern: ”För mig handlar Min fantastiska väninna om förebilder, om att våra liv kan förändras”

På tre och en halv timme inklusive paus ska Lilla Teatern hinna servera en berättelse av episka proportioner, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Kvinnorna i pjäsen krossar glastak – men också männen är fångna i gyllene burar, säger regissören Riikka Oksanen, som för första gången arbetar i en helt svenskspråkig miljö.

Både Lila och Lenú i Min fantastiska väninna spränger många glastak med stöd av varandra, säger regissören Riikka Oksanen, som debuterar på Lilla Teatern.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
15.09.2022 05:00
Ett småruggigt Neapel håller på att växa fram på Lilla Teaterns scen. Regissören Riikka Oksanen flyttar beredvilligt scenelement och klättrar på murar för fotografering. Det är första gången hon arbetar på Lilla Teatern och hon talar varmt om den välkomnande stämningen i huset. Det är också första gången hon regisserar en svenskspråkig pjäs, vilket gått lättare än hon trodde.
– Som frilans är det väldigt berikande och utvecklande med olika arbetskulturer. En svenskspråkig teater skiljer sig inte märkbart från en finskspråkig, inte mer än vad Komteatern skiljer sig från Nationalteatern, säger Riikka Oksanen, som ändå föredrar att bli intervjuad på finska.
I processen på Lilla Teatern har hon haft stor hjälp av sufflösen Ragni Grönblom-Jolly, som också fungerat som ett extra språkligt stöd för skådespelarna.

ANDRA LÄSER