Torka hotar miljontals i Kenya

Torkan har slagit till mot Kenya och miljontals människor saknar tillräckligt att äta. Herden Yusuf Abdullahi vittnar om att boskapen dukar under. – Om djuren dör så dör vi, säger han.

En pojke i kenyanska Wajir betraktar kadavret av en kamel som svultit ihjäl. Lokalbefolkningen har bränt kadavret för att slippa stanken av förruttnelse.
07.11.2021 17:16
Den ihållande torkan har fått Kenyas regering att utlysa nödläge i tio av landets 46 län. De senaste två åren har regnsäsongerna gått om intet. I Wajir i nordöstra Kenya har inget regn alls fallit under de senaste tolv månaderna.
Herden Yusuf Abdullahi berättar att 40 av hans getter dött på grund av brist på bete. Kreaturen är familjens försörjning. Om fler dukar under ser framtiden nattsvart ut.
– Om djuren dör så dör vi, säger Yusuf Abdullahi.

Akut undernäring ökar

FN har larmat om att 2,5 miljoner kenyaner saknar tillräckligt att äta och att antalet fall av akut undernäring snabbt skjuter i höjden. Miljardbelopp behövs för att avvärja den värsta hungerkrisen.
40 av boskapsskötaren Yusuf Abdullahis getter har dött.
– De allvarliga följderna av det globala klimatnödläget är kännbara över hela Afrikas horn, säger FN:s Kenyasamordnare Stephen Jackson till världsorganisationens nyhetstjänst.
Torka är ett naturligt fenomen i Östafrika. Men extremvädret har ökat i frekvens och intensitet.
– Den torka som tidigare var sporadisk i Afrika har inträffat mycket oftare, är svårare och varar längre, säger Jackson.

Efterlyser klimatbistånd

Samtidigt som boskapen dör i Kenya har världsledarna samlats i Skottland för att diskutera hur den globala uppvärmningen ska begränsas.
Även Kenyas berömda djurliv drabbas av torkan. Här har en giraff dukat under i naturreservatet Sabuli.
I sitt anförande på COP26 i Glasgow efterlyste den kenyanske presidenten Uhuru Kenyatta omfattande klimatbistånd.
– Klimatförändringarna utgör ett existentiellt hot mot Kenya och mot de flesta länder på den afrikanska kontinenten, sade presidenten.
Kenyatta efterfrågade också, mot bakgrund av krisen i hemlandet, ett ökat tempo i åtgärderna.
– Det vi måste inse är att vi tävlar mot klockan.

Kenya

Kenya är Östafrikas största ekonomi. Landet med drygt 47 miljoner invånare utgör ett centrum för finans, it-teknik och transporter i regionen.
Ekonomin är mer varierad än grannländernas men jordbruket, inklusive nomadisk boskapsskötsel, utgör fortfarande en stomme.
Nästan hälften av kenyanerna lever i fattigdom samtidigt som det finns en relativt stor medelklass. Enligt biståndsorganisationen Oxfam tjänar den rikaste tiondelen av befolkningen 23 gånger mer än den fattigaste tiondelen.
I samband med den så kallade Pandoraläckan anklagades president Uhuru Kenyatta, son till landsfadern Jomo Kenyatta, och dennes familj för att ha gömt tillgångar värda 30 miljoner USA-dollar i skatteparadis.
Källa: UI/Landguiden

ANDRA LÄSER