Tre Kronor mot USA i gruppfinalen – Lejonens tredjeplats fastställd

Tre Kronor fick slita länge innan det lossnade mot Danmark. Två mål i tredje perioden gjorde att laget gick ifrån och till slut vann med 4–1. Nu väntar USA i gruppfinal på tisdagen. Samtidigt är det klart att Finland kommer trea i sin grupp.

Sveriges André Petersson, till höger, jublar tillsammans med Oscar Lindberg efter 2–1-målet i segern över Danmark.
22.05.2023 19:14
Det såg länge uddlöst ut från svensk sida mot Danmark.
Trots spelövertag hade laget förtvivlat svårt att få utdelning.
Efter André Peterssons 2–1 i mittperioden blev chanserna fler och Tre Kronor kunde gå ifrån i sista perioden. 4–1 skrevs slutsiffrorna.
Sverige har inte startat en VM-turnering med sex raka segrar sedan 2018 i Danmark då laget vann alla tio matcher på vägen fram till guldet.

Gruppfinal mot USA

Tack vare segern blir Sverige som sämst tvåa i gruppen. För att vinna gruppen krävs seger mot USA i gruppavslutningen på tisdagseftermiddagen.
Sverige är en poäng bakom och en tvåpoängare räcker då inbördes möten avgör om lagen hamnar på samma poäng.
Sverige får vid gruppseger en på pappret enklare kvartsfinal då förmodligen Lettland eller Slovakien väntar. Men blir det match mot Lettland måste landslaget lämna Tammerfors och resa till Riga för kvartsfinal.
Vid svensk gruppseger samtidigt som Lettland missar slutspel eller inte blir fyra får Sverige stanna i Tammerfors.

Betydelselös match för Lejonen

Den danska förlusten betyder att Lejonen kommer sluta trea i sin grupp. Det betyder också att matchen mellan Finland och Danmark på tisdag kväll saknar betydelse – för Lejonen. Med en skrällseger kan Danmark ta sig till slutspelet, förutsatt att Tyskland förlorar mot Frankrike.
Lejonen – som inte imponerat i gruppspelet – kommer möta tufft motstånd i kvartsfinalen på torsdag. Bakom Riga-gruppens vinnare Schweiz kämpar bekanta finalmotståndaren Kanada och Kari Jalonens Tjeckien om andra plats.
Kanada, som skrällförlorade mot Norge på straffar, och Tjeckien möts i den sista gruppspelsmatchen. Lejonens kvartsfinalmotståndare klarnar därmed före nedsläpp i matchen mot Danmark.

ANDRA LÄSER