Den sista i det svenska frivilligkompaniet är död – stred vid Svirfronten som 18-åring

Den sista av soldaterna i det svenska frivilligkompaniet som deltog på Finlands sida i fortsättningskriget, korpral Jan Kjellberg (tidigare Högberg), är död.

Korpral Jan Högberg/Kjellberg från Röttleby utanför Gränna var en av de strax över 400 svenskar som tjänstgjorde vid Svenska frivilligkompaniet på finska östfronten. Kjellberg var 18 år när han anlände till fronten.
Det här uppger Andreas Holmberg och Nicolas von Schmidt-Laussitz som förtjänstfullt dokumenterat de svenska frivilligas insats i Finlands krig.
Jan Kjellberg tillhörde det så kallade Svenska frivilligkompaniet, vars medlemmar kämpade vid Jandeba på Svirfronten 1942–1944 och senare på Karelska näset under storstriderna sommaren 1944. Det officiella namnet var Avdelta kompaniet/IR 13. När Kjellberg anlände till fronten 1942 var han endast 18 år gammal och var i Sverige stamanställd vid Gotlands infanteriregemente (I 18).
Jan Kjellberg skildrade sina upplevelser på fronten i boken Barnet som ingen ville ha.
"Skräcken och våndan när artilleriet och andra tunga vapen spydde ut sina granater, ljudet av träd som knäcktes, jordkokor som for i luften tillsammans med stenar, den stinkande lukten av granatrök kan inte beskrivas i ord. Man gräver ner sig som jordråttan som letar ett hål att gömma sig i. Kriget i kriget var maskinernas krig. Den som lyssnar kan höra dödssmärtan i den sårade kamratens skrik eller känna lukten av blod blandat med dödsångestens yttersta stress. Kamratskapets innersta kärna fann jag i korsun.
Jag tog mig ifrån krigets skräck med kroppen något så när intakt och med en visshet att jag älskade livet fullt ut.
Som slutord vill jag ha dessa: "Den som varit med har svårt att förklara och den som inte varit med har svårt att förstå."
Jan Kjellberg blev 97 år.

ANDRA LÄSER