Nyårsvädret ger regn och rusk – "Raketer har vindbegränsning"

Det nya året välkomnas i snöblandat regn och ordentligt hårda vindar.

Fyrverkeri i Kervo på nyårsafton 2016.
I fredags meddelade Meteorologiska institutet att ett lågtrycksområde närmar sig Finland och att nyårsvädret kommer att bli regnigt och blåsigt.
Prognosen stämmer alltjämt – speciellt vid landets västra kust väntas vindbyar på mellan 15 och 20 meter per sekund. Vid den södra kusten är vindarna något mildare. I Bottniska viken kan stormvindar förekomma.
– Att skjuta raketer kan rentav vara farligt på grund av de hårda vindarna. Risken finns att raketerna inte bara flyger rakt in på den närmaste grannens gård, utan till och med in på nästa grannes gård, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Juha Jantunen.
De starkaste vindarna väntas infalla just kring småtimmarna på nyårsdagen, säger Jantunen.
Kring kusterna kommer nederbörden som regn eller snöblandat regn och i inlandet som snö.

Fyrverkerier har vindbegränsningar

Professionella pyrotekniker avstår av säkerhetsskäl från att avfyra fyrverkeripjäser om vinden överskrider 14 meter per sekund, meddelar Samfundet för fyrverkerikonstens befrämjande i ett pressmeddelande. Enligt samfundet borde även privatpersoner följa denna rekommendation.
– Om vinden blåser över 14 meter per sekund gör en klok konsument lika som professionella och låter bli att skjuta raketer, skriver samfundet.
Vindbegränsningen gäller pyrotekniker både i Finland och internationellt. Direktiven som styr fyrverkeribranschen föreskriver inte specifika vindbegränsningar för privatpersoner, men professionella aktörers begränsningar gäller nog även för konsumenter, konstateras det i pressmeddelandet.
Samfundet påminner att det bästa man kan göra i säkerhetsväg är att läsa instruktionerna, observera säkerhetsavstånd, använda skyddsglasögon och i synnerhet att endast avfyra pjäser på öppna platser. Pjäserna ska också helst riktas mot vinden.

Senatstorget avstängt

Även Helsingforspolisen påminner om regler gällande nyårsraketer: Fyrverkeripjäser får inte överlåtas till personer under 18 år eller till alkoholpåverkade personer. Den som avfyrar raketer bör använda skyddsglasögon och det rekommenderas även för åskådare, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Helsingforspolisen övervakar nyårsfirandet i centrum och i synnerhet på Senatstorget som väntas locka en stor folkskara. Torget stängs för trafiken klockan 20 på nyårsafton.
– Helsingfors centrum kommer vara tätt packat med folk under måndagskvällen. Det lönar sig att klä sig varmt och vara beredd på taxiköer samt en del avbrott i trafiken, säger överkommissarie Jari Taponen.
ANDRA LÄSER