Lettiska Kamer segrade i Andersén-körtävlingen – Spira Ensemble bästa inhemska kör

Lettiska ungdomskören Kamer tog en väntad seger i Harald Andersén-tävlingen på lördagen.

Ungdomskören Kamer gick segrande ur Harald Andersén-sångtävlingen.
24.09.2016 20:50 UPPDATERAD 26.09.2016 10:03
Lettiska ungdomskören Kamer kammade hem segern när den femte internationella Harald Andersén-tävlingen för kammarkörer avgjordes på Musikhuset på lördagen. Ungdomskören som leds av Janis Liepins belönades med första priset och 10 000 euro under prisceremonin på kvällen.
Kamer har fasta och kärnfulla, förträffliga röster som förmår producera ett enastående välljud. Det är bara att hoppas att våra konsertarrangörer omedelbart tar tillfället i akt och bokar kören för ett nytt framträdande i Finland. Både Kamer och estniska Collegium Musicale sjunger på en nivå och med en teknisk skicklighet som kan mätas med våra inhemska toppkörer, Helsingfors kammarkör och Key Ensemble.
Under lördagskvällens galakonsert gav Kamer prov på sin utmärkta sång ännu i Arvo Pärts Nunc Dimittis, som framfördes på körens signaturvis, med medlemmarna utspridda runtom i salen.
Läs mera om ungdomskören Kamer här.

Bästa tolkningen av irländare

Inte utan orsak belönade juryn under ledning av Fredrik Malmberg irländska New Dublin Voices och dirigenten Bernie Sherlock för bästa framförande av tävlingens obligatoriska verk, Riikka Talvities Mais je suis mort. Det är ett enastående drama som man bygger upp i tolkningen med en spänning mellan två personer. Dublinsångarna har kanske inte fullt lika utvecklade röster som exempelvis letterna, men ett utmärkande drag är att alla tolkningar är fantastiskt levande.
Estniska Collegium Musicale (dirigent Endrik Üksvärav) liksom S:t Jacobs Ungdomskör från Sverige (dirigent Mikael Wedar) presterade båda – i likhet med letterna – på en sanslöst hög nivå. Collegium Musicales tävlingsprogram med musik av huvudsakligen estniska 1900-talskonstmusiktonsättare som Pärt, Tormis och Tüür var eventuellt en aning ensidigt. Något fel på kunnandet var det dock inte och speciellt skickligt tolkades Olivier Messiaens Ma Robe d'Amour.
S:t Jacobs Ungdomskör visade upp en stilistisk bredd i sina framföranden av såväl konstmusik som populärare tonsättningar. Jan Sandströms Sloabbme-njunnje gjordes i första omgången med härliga inslag av mänskligt producerad fågelsång och Sven-David Sandströms Let Him Kiss Me tolkades med en fin dramatisk udd mellan dam- och herrösterna i kören. Allra bäst gjorde kören kanske ifrån sig i The Real Group-medlemmen Anders Edenroths Words, som gjordes med stiligt framställda harmonier och en sällsynt lyckad koreografi.

Utlänningarna överlägsna

Redan efter första omgången stod det klart att de utländska körerna var klart bättre än de inhemska. Ungdomskören Kamer var måhända i en klass för sig, men alla utländska körer hade mera utvecklade röster, kunde bättre sjunga ut och hade ett betydligt större dynamiskt omfång.
Av de inhemska körerna presterade Kampin Laulu, Spira Ensemble och Ahjo Ensemble bäst, och av dessa gick Spira och Ahjo vidare till finalen, där Spira belönades med Yles pris för bästa inhemska tävlingsframgång.
Spira Ensemble sjöng i sig rent och välklingande tävlingen igenom under ledning av Kari Turunen, men den dynamiska skalan kunde gärna ha varit större. Vilket delvis också berodde på repertoaren, som var rätt konventionellt uppbyggd med Nils-Eric Fougstedts ofta sjungna Sommarsvit, Eric Whitacres sövande stycke och ett poparrangemang av Närmare Gud till dig på slutet i första omgången. Till de stiligare inslagen i finalomgången hörde Thomas Tallis If Ye Love Me och Einar Englunds Hymnus Sepulcralis (hatten av för framställningen av kvartharmonierna!). Vytautas Miskinis Night var däremot alldeles för långrandigt.
Ahjo Ensemble under ledning av Paavo Hyökki lider eventuellt av en viss stelnad och brister i samstämmigheten. I finalomgången blev intrycket en aning diffust i Bengt Johanssons madrigaler eller stycket av Gesualdo. Bäst fungerade Juhani Komulainens Vinternatten som juryn också plockade ut till galakonserten.
Erkänsla. Spira Ensemble belönades med Yles pris för bästa inhemska tävlingsframgång.

På prispallen i Harald Andersén-tävlingen

Första pris: Ungdomskören Kamer, Lettland, dir. Janis Liepins. 10 000 euro.
Andra pris: New Dublin Voices, Irland, dir. Bernie Sherlock. 7 000 euro.
Delat tredje pris: Collegium Musicale, Estland, dir. Endrik Üksvärav och St. Jacobs Ungdomskör, Sverige, dir. Mikael Wedar. 4 000 euro.
Yles pris för bästa inhemska tävlingsframgång: Spira Ensemble.

ANDRA LÄSER