Ett modernt big bands födelse

Nybildade Sointi Jazz Orchestra gör en påfallande jämnbra debutplatta.

Sointi Jazz Orchestra spelar modern och fräsch big band-jazz.
Ralf Sandell
08.06.2016 06:00

JAZZ

Sointi Jazz Orchestra
Syntymä
(Egen utgåva)
Att förnya den inhemska big band-jazzens uttryck anger bandledaren och låtskrivaren Rasmus Soini som ambition för rätt nystartade Sointi Jazz Orchestra.
Musiken på nya Syntymä låter också definitivt modern och fräsch. Men ”svår” på ett avantgardistiskt sätt är den inte. Det moderna eller nya tar sig snarare uttryck i val av soloinstrument och hur de används.
Musikerna, i synnerhet blåsarna, växlar mellan olika instrument och i soloroll hörs till exempel flöjt och basklarinett lika ofta som de sedvanliga saxofonerna. På bleckblåssidan hörs också valthorn och tuba även om trumpet och flygelhorn dominerar på solofronten.
Bandets klang är genomgående njutbar och till det fräscha intrycket bidrar just de lite ovanligare soloinstrumenten. I de ofta måleriska arrangemangen lånar man inspiration från filmmusik, och visuella scener målas upp i de genomgående långa låtarna.
Tidvis låter det också mera som klassisk musik än jazz när musikerna i de långa introna bygger upp stämningen. Vilket också det passar bra i sammanhanget. Sedan öser man emellanåt på som det anstår ett 18-manna big band.
Helheten är påfallande jämnbra och behaglig så till den grad att man hinner önska sig lite vassare kanter ställvis, någonting som sticker ut. Då kommer på slutrakan först den stackato-riffande Montako fiktiota on fakta? med en nervigare puls som också understryks med handklappsrytm ungefär halvvägs.
Och i avslutningens nostalgiska ode till födelsetrakter, Syntymäseudulleni, med Stiina Koistinen på sång bildar den modernistiska musikaliska inramningen en kontrast till den romantiska texten. Här rör vi oss rätt långt från den traditionella vokaljazzens sfärer.

ANDRA LÄSER