Incidensen på Island bland den högsta i Europa – sjukvårdspersonal i karantän kallas in

926 nya coronafall på torsdagen. För önationen med drygt 350 000 invånare landar incidensen på över 1 700, den femte högsta i Europa enligt WHO:s översikt.

Vattnet ligger lugnt över sjön Tjärnen i centrala Reykjavik. Rusning är det dock till teststationerna i staden.
– Folk är vana vid ungefär hundra fall per dag. När det nådde tvåhundra blev alla som tokiga. Coronaviruset fullkomligt exploderar på Island just nu, säger Guðrún Svanborg Hauksdóttir, överläkare på universitetssjukhuset Landspítalis avdelning för mikrobiologi och virologi.
Den annars rätt platta isländska coronakurvan pekar nu rakt uppåt.
På bara en månad har antalet nya fall nästa niofaldigats och incidensen mer än tredubblats. Omikronvarianten spränger alla dystra rekord på ön och uppskattas stå för ungefär 90 procent av de nya fallen.

Sprids snabbt bland vårdpersonal

Antalet inlagda på sjukhus för covid-19 är inte många – 21 stycken – men för den lilla nationen är det ändå en betydande siffra.
Den stora utmaningen ligger enligt Hauksdóttir i att hela 136 anställda på landets ledande sjukhus är isolerade efter konstaterad smitta. Landspítali utlöste nödläge tidigare i veckan på grund av det förvärrade läget.
– Det har börjat spridas snabbt bland hälsovårdspersonalen nu också. Många inom vården är nu i karantän efter att ha blivit exponerade, men sjukhus har varit tvungna att börja kalla in personal som borde vara i karantän. Sjukhusen skulle helt enkelt inte kunna gå runt om det inte gjordes.
Över 13 000 islänningar sitter för närvarande i antingen karantän eller isolering. Det motsvarar ungefär tre och en halv procent av hela befolkningen.
Förutom personalbrist lider sjukhusen också av akut platsbrist, säger Hauksdóttir.
Forskare på företaget Decode Genetics, som de på bilden, har redan tidigare arbetat med sekvensering av coronatest.
– Det var trångt på sjukhusen redan innan pandemin. Det är en mycket svår situation just nu, det fattas både platser och otroligt mycket personal.
För att avlasta de hårt belastade laboratorierna för analys av provresultat tar det biofarmaceutiska företaget Decode Genetics från och med torsdag över en del av arbetet.

Nya restriktioner

Redan under senhösten och vintern hade Island tämligen stränga restriktioner. Tidigare under pandemin hyllades landet för att kunna hålla restriktionerna lätta och för en snabbt ökande vaccinationsgrad. Av invånarna över 12 år är 90 procent fullt vaccinerade.
I förra veckan kom dock än strängare restriktioner. Nu får högst 20 personer samlas jämfört med föregående gräns på 50 personer. Med ett negativt snabbtest kan 200 personer samlas, mot tidigare 500.
Dessutom måste alla besökare på alla offentliga och privata evenemang registreras och identifiera sig med namn, id-kort och telefonnummer.
– Det har inte beslutats om några nya restriktioner. Det är väldigt tudelad fråga, både inom politiken och i sjukvården. Vissa vill till och med skära ner på restriktionerna och förkorta karantänstiden.

Nästan 55 000 fall de närmaste tre månaderna

Precis som i det hårt drabbade Danmark sprids smittan på Island mest bland unga vuxna mellan 20 och 29. Men Hauksdóttir ser att positiva provresultat kryper allt högre upp i åldrarna.
– Antalet fall kommer sannolikt att öka de närmaste veckorna, sedan hoppas vi att de så småningom ska börja sjunka igen, säger hon.
Restaurangerna fick uppsving efter den första lockdownen på Island. Här ses folk samlas utanför en i huvudstaden. Annat är det dock nu när stränga restriktioner införts i landet.
Hennes kollega Már Kristjánsson, överläkare vid infektionsmedicinska avdelningen på Landspítali, har dock en mycket mindre optimistisk prognos.
Enligt honom arbetar sjukhuset på en prognos som visar att 750 nya fall kommer att konstateras per dag fram till mitten av mars.
– Om det blir som prognosen förutspår så kommer vi i mitten av januari kunna se 60 till 70 personer på sjukhuset och 16 till 20 personer på intensivvården, säger han till Morgunblaðið.
Prognosen visar att 80 000 islänningar skulle konstaterats ha covid-19 innan mars. Under hela pandemin har drygt 27 000 människor insjuknat i covid-19 på Island.

ANDRA LÄSER