Petrus styr piratskeppet

Med mousserande vin och varma ord om kärlek tog sig kärnfysikern och företagaren Petrus Pennanen in i Helsingfors stadsfullmäktige. Vem är han – stadens allra första pirat?

KÄRLEK, KÄRLEK, KÄRLEK. Under kommunalvalskampanjen bjöd Petrus Pennanen väljarna på mousserande vin och diskussioner. – Många har en bild av politiker som själviska men jag ser folk som jobbar gratis för ett bättre samhälle. Jag har fått massor med energi av att diskutera med politiker från andra partier och med väljare, säger han. Bilden är från en demonstration mot regeringens flyktingpolitik i mars.
Maja-Stina Andersson
10.04.2017 18:22 UPPDATERAD 10.04.2017 20:43
Trött är han åtminstone. När HBL når Petrus Pennanen dagen efter segern i kommunalvalet, har han redan tillbringat flera timmar i ett möte med en kund.
– Jag tänkte pusta ut efter valet, men telefonen plingar i ett. Det här är något helt annat än när man inte blir invald, säger han och skrattar.
Pennanen är Piratspartiets vice ordförande, doktor i kärnfysik och vd för sitt eget marknadsföringsföretag Leiki.
Han har ställt upp för Piratpartiet tre gånger tidigare, senast i riksdagsvalet 2015, men det blev fjärde gången gillt. Men sina 1 364 röster lyckades han styra in sitt piratskepp i Helsingfors stadsfullmäktige och liksom Katju Aro (se artikeln intill) skördade han mycket röster i Berghällområdet men också i hemkvarteren i Rödbergen.
– I Gumtäkt var stödet också stort tack vare den naturvetenskapliga fakulteten, säger Pennanen.
Matematik, naturvetenskaper och fakta ska ha plats i politiken, anser Pennanen.
– Som fysiker har jag bredare kunskap i energifrågor än gemene fullmäktigeledamot. Energifrågorna borde diskuteras med fakta, inte ideologi, som underlag.

Kärlek och frihet

Pennanen är övertygad om att söndagens valseger bara är början för Piratpartiet.
– Att jag faktiskt blev invald legitimerar partiet på ett nytt sätt. Många väljare är tveksamma till partiets namn och vill därför inte rösta på oss, även om de tycker att jag som kandidat verkar vara en bra typ, säger han.
Politiken då? Inför valet talade Pennanen om Frihet, kärlek och förnuft. Han vill ge små enheter som daghem, skolor och hälsovårdscentraler större självbestämmanderätt och minska på byråkratin överallt där det är möjligt. För att sprida mer kärlek föreslår han att folk ska träffas ansikte mot ansikte utan att mötena är styrda "uppifrån". Pennanen tror på folks förmåga att organisera sig själva.
– Jag vill se platser där folk kan träffas utan att vara tvungna att dricka öl eller köpa någonting. Tomma butikslokaler kunde bli invånarhus där man kan träffas under avslappnade former och spela kort eller se på tv med sina grannar. När människor träffas och diskuterar med varandra händer det fina saker.

ANDRA LÄSER