Babydemonstration i stadsfullmäktige: Influeraren Natalia Salmela tog med sin 1-åring för att hon är oroad

En dag innan höstruskiga Helsingfors nya budget presenteras hölls en babydemonstration i Helsingfors stadsfullmäktige.

Natalia Salmela tog med sin baby Benkku till Helsingfors stadsfullmäktige på onsdagen.
Dunsar, babyljud och ett mummel hörs från åhörarläktaren under Helsingfors stadsfullmäktiges möte på onsdagen. Ett tiotal föräldrar med sina småbarn samt en drös journalister har dykt upp. Det är verkligen något utöver det vanliga.
Stadsfullmäktiges ledamöter vänder sig om och kikar upp över axeln på barnen. Vanligtvis går det lugnt till på läktaren. Under förra mötet satt där enbart två äldre damer.
Stadens anställda som tar emot åhörarna verkar både upplivade och lite stressade över antalet människor som väller in. En stund ser det ut som att de inte släpper in fotograferna på läktaren trots att den är en offentlig plats. Men det ordnar sig till slut.
Bakom den stora uppslutningen står den helsingforsiska företagaren och influeraren Natalia Salmela, som har bloggen White Trash Disease. Hon har tagit med sin ettåring, Benkku. Salmela är här för att hennes mått är rågat.
– Poängen med den här åsiktsyttringen är att på ett konkret sätt visa åt beslutsfattarna i fullmäktige, att jobb med ett barn är ganska omöjligt. Det skulle vara trevligt att småbarnspedagogiken ordnades så att föräldrarna kan fokusera på sitt arbete på samma sätt som beslutsfattarna kan fokusera på sitt möte – när Benkku inte är där och skriker, säger hon.
Janika Tasala, Elea och Samppa Kurjenpuu satt på fullmäktiges läktare.
Hon och hennes tvåspråkiga familj har på nära håll fått bevittna problemen med personalbrist inom småbarnspedagogiken i Helsingfors.
– Benkku började på dagis i september och under hela den tiden har det varit stor omsättning på personalen. De har också ringt och bett mig hämta barnet tidigare.
Hon konstaterar dock att sonen varit mycket sjuk och inte hela tiden på dagis. Men till exempel ställdes familjens utvecklingssamtal in på grund av personalbrist.
– Det har inte ordnats ännu heller.
Salmela kommer från en tvåspråkig familj, där sambon Jonathan Heino och hans 3,5 år gamla dotter Ellen talar svenska. Både Ellen och Benkku går i svenskspråkiga daghem.
– Det jag är mest bekymrad över att de byter personal väldigt ofta. Barnen reagerar varje gång skötaren byts. Jag förstår att det är en viss rotation, men en sådan här rotation bevisar att något inte är okej, säger Heino.
Han har beslutat att stanna hemma från jobbet som marknadsföringsdirektör i november och december. Det är dels för att kunna reagera om sonen blir sjuk, dels också på grund av läget på dagiset.
Heinos uppfattning är att situationen blivit sämre under de två senaste åren. Han har erfarenhet eftersom dottern Ellen hunnit gå på daghem redan en tid.
Kaisa Koskenkorva med Fanni.
– Vi har stor respekt för hur tufft jobbet är och hur bra de jobbar. Vi tar strid för personalen, säger han.

"Mycket oroad"

Kvällens demonstration har sin upprinnelse i en tweet. Där skrev Salmela att hon tar med sin son till fullmäktige om hon får 100 gillningar. Det fick hon. Samtidigt klickade Salmela i gång ett evenemang på Facebook under namnet Lekdejt på Helsingfors stadsfullmäktiges möte.
"Du kan ta med pianon, blockflöjter, böcker som låter och bilar, eller vad som helst som ditt barn tycker om att leka med samtidigt som du försöker jobba", skrev hon i evenemanget.
Flera föräldrar följde hennes exempel. Kaisa Koskenkorva och hennes 1 år och 1 månader gamla dotter Fanni har trotsat det ihållande regnet.
– Jag studerar till klasslärare och i den världen har jag sett hur resursbristen ser ut. Nu har jag ett eget barn och nästa år ska hon börja i dagis. Jag är mycket oroad över att man inte kan vara säker på att barnet kan börja i en tillräckligt liten grupp, säger Koskenkorva.
Hon vill inget hellre än att dottern kan börja i en grupp som är lugn och där det inte är några problem med vikarier. Koskenkorva har aldrig tidigare besökt ett fullmäktigemöte.
– Jag följer stadsfullmäktiges ordförande Fatim Diarra (Gröna) på Instagram och hon är bra på att på ett vardagligt sätt förklara hur politik fungerar. Genom henne har jag blivit mer intresserad och lärt mig mer om lokalpolitik. Tack vare det vågade jag komma hit i dag.

"Hoppas alla har samma möjlighet"

Sanna Lakoma och dottern Oona är också plats tillsammans med sin mjukiskanin.
– Jag följer Nata (Natalia) på sociala medier. Mitt barn är snart två år gammalt som börjat på daghem i januari och då har jag själv börjat jobba, säger Lakoma som är läkare.
Hon säger att problemen inom småbarnspedagogiken är ett ämne som engagerar henne.
Sanna Lakoma och Oona trotsade regnet för att demonstrera för bättre småbarnspedagogik i Helsingfors.
– Jag är läkare och det är också min man. Vi har velat återvända till jobbet i förhållandevis god tid, men så att barnets vårddagar är korta så att vi kan vara närvarande i hennes vardag. Vi har fått god småbarnspedagogik. På så sätt är vi lyckligt lottade, men jag hoppas att alla helsingforsare skulle ha samma möjlighet.
Lakomas bekanta har inte haft samma tur.
– Hur vardagen löper är en stor sak. Kan du återvända till jobbet? Många kompisar har tvingats stanna hemma längre än de tänkt för att de inte fått någon dagvårdsplats tillräckligt nära. Till exempel har vardagen blivit galen för att de måste köra från Malm till Drumsö och sedan vidare till jobbet. Det finns ingen logik i det.
Som skattebetalare tänker hon på att det är en stor uppoffring om medelinkomsttagare tvingas vara borta från arbetslivet i långa perioder för att de är oroliga över småbarnspedagogiken.

ANDRA LÄSER