Privatjet har kraschat utanför Lettland – tysk familj omkom

En tysk familj omkom enligt samstämmiga medieuppgifter i flygkraschen utanför Lettland. En 72-årig man, ägare till ett flygbolag specialiserat på mindre privatflyg, hans 68-åriga hustru, deras 26-åriga dotter samt en 27-årig man. Delar av planet har hittats.

En tysk familj befann sig ombord vid flygkraschen utanför Lettland under söndagen. Kartan visar planets rutt, tidpunkterna är i svensk tid.
04.09.2022 20:16 UPPDATERAD 05.09.2022 16:00
Familjen ska ha startat flygresan i Jerez i södra Spanien med Köln i Tyskland som mål men strax efter start hände något och piloten meddelade att man drabbats av tryckproblem i kabinen.
Kontakten med den lilla privata flygplanet av modell Cessna 551 bröts helt över nordöstra Frankrike och man misstänker att det flugit med hjälp av autopilot tills det kraschade i Östersjön vid 19.45-tiden på söndagen nordväst om den lettiska staden Ventspils, drygt tre timmar från Riga. Lettiska myndigheter har funnit små delar av vraket, rapporterar Expressen.
– Jag vet inte från vilken del av planet de kommer, säger Liva Veita, presskommunikatör vid Lettlands marin till tidningen.
Skepp från den lettiska marinen deltog i sökinsatsen under söndagskvällen och på måndagen ska även en helikopter ansluta.
– Vi fortsätter leta, och sedan får vi se vad man kan se från luften. Därefter kommer vi att fatta beslut om hur vi går vidare, säger Liva Veita.
Saknar svarta lådor
Enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll ska orsaken till haveriet troligen ha varit en läcka i flygplanet som fått syret att ta slut.
– Det förekommer då och då att man får dekompression och blir överraskad, sade Kjäll till TT på söndagen.
Modellen Cessna 551 har inga färdskrivare, så kallade svarta lådor, som större flygplan måste bära, enligt Hans Kjäll som bedömer att förloppet lär bli svårutrett.
Olycksplanet är av samma modell som det på bilden. Arkivbild.

Svenskt plan assisterade

Innan kraschen följdes flygplanet av insatsflyg från flera länder och det var ett svenskt kustbevakningsflyg som först lokaliserade nedslagsplatsen och påbörjade sökarbetet tillsammans med en svensk räddningshelikopter.
– De flög hela vägen i lettiskt territorium. Vi frågade letterna om det var okej att vi flyger in där och de ville absolut att vi skulle assistera, så de flög in på lettiskt territorium och sökte av området, säger Lars Antonsson, flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.
Efter att den svenska insatsen avslutades på söndagskvällen har Sjö- och flygräddningscentralen inte fått någon ytterligare förfrågan från den lettiska sjöräddningen om att hjälpa till under måndagen.
Varken kustbevakningsflyget eller helikoptern ska ha sett när planet kraschade.
– Vi kom dit efter att planet hade störtat. Vi kunde då endast se vissa vrakdelar, och det är små delar det handlar om i ett sådant här fall, och ett mindre oljeutsläpp, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

ANDRA LÄSER