Folklorist om Tove Jansson-dagen som firas på tisdag: ”Jag förstår att dagen inte har etablerats ännu”

På tisdag är det Tove Jansson-dagen, den finländska konstens dag. Men är det någon som firar den nya högtiden?

Inrikesministeriet rekommenderade allmän flaggning i hela landet när Tove Jansson-dagen, den finländska konstens dag, lanserades den 9 augusti 2020.
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
09.08.2022 05:01
Den 9 augusti är det 108 år sedan Tove Jansson föddes. Tove Jansson-dagen inrättades 2020 och är även en hyllning till den finländska bildkonsten.
Som skapare av bland annat mumintrollen är Tove Jansson utan tvekan en av Finlands mest inflytelserika konstnärer och författare genom tiderna. Men Tove Jansson-dagen har ändå inte etablerat sig i den finländska kulturen ännu.
Enligt folkloristen Anne Bergman – som bland annat skrivit den Stora finlandssvenska festboken (2020) tillsammans med Carola Ekrem – kan fester etableras på många olika sätt. Det är ändå rätt sällan som en fest börjar med en enskild person och sedan sprids vidare.
– Det är absolut vanligast att en organisation etablerar en fest. Till exempel var det Hufvudstadsbladet och Folkhälsan som bestämde formen för Luciafirandet i Finland, säger Bergman.
I dagens värld är firandet även väldigt beroende av reklam och vad butikerna säljer, konstaterar Bergman.
– Det påverkas även av hur man firar i skolor och daghem.
Carola Ekrem och Anne Bergman (till höger) har skrivit den Stora finlandssvenska festboken som Svenska Litteratursällskapet gav ut i februari 2020. Arkivbild.

Finns kanske inte behov

Hur brukar vi fira författare i Finland?

– Hur vi firar författare varierar mycket. När Runebergsdagen nyligen hade etablerats var Runeberg en upphöjd person som man inte fick kritisera. Under 1960-talet höll Runebergsdagen på att försvinna. Då uppfattades han som borgerlig, som en krigshetsare och mansgris.

HBL:s tips inför Tove Jansson-dagen:

Besök Tove Jansson-utställningen på Helsingfors konstmuseum. Där kan du bland annat se hennes kända fresker Fest i stan (1947) och Fest på landet (1947).
Ta en tur ut till skärgården. Jansson hade en stor kärlek för havet och skärgården. Hon spenderade ofta tid på Klovaharun i Pellinge, tillsammans med sin partner Tuuli Pietilä.
Mys i soffan med en muminbok. Janssons berättelser om mumintrollen går aldrig ur tiden och passar för såväl stora som små läsare.
Runebergsdagen överlevde trots detta eftersom man ändrade på innehållet och började se på det som en författardag, säger Bergman.
– Tidigare brukade vi höja dem till skyarna och skapa en personkult. I dag handlar det inte om personen när man firar författare, utan man sätter in dem i en samhällskontext. Nu har vi seminarier där man inte behöver sjunga lovsånger till författaren.

Hur tror du att Tove Jansson-dagen skulle kunna firas i framtiden?

– Jag förstår att dagen inte har etablerats ännu. Jansson är väldigt synlig under hela året i och med alla muminprodukter. Därför finns det kanske inte ett behov av något särskilt firande just nu. Men det är möjligt att det kan bli en stor dag.
Läs också: Sluta gnälla om Fredrika på Runebergsdagen!

ANDRA LÄSER