Jutta Zilliacus och Elisabeth Rehn har väntat på den här stunden i decennier: ”Ryska intressesfären hör fan till”

Jutta Zilliacus och Elisabeth Rehn har förespråkat ett finländskt Natomedlemskap i decennier medan frågan ännu var tabubelagd. Nu gläds de över Finlands inträde i alliansen.

– Jag är oerhört lättad och skulle kunna dricka champagne varje dag för att vi äntligen blir medlemmar, säger Zilliacus. 

Jutta Zilliacus och Elisabeth Rehn gläds åt att Finland blir en del av Atlantpakten. Båda har förespråkat ett medlemskap i decennier. "Hade vi stannat utanför hade vi blivit en del av den ryska intressesfären och det hör fan till", säger Zilliacus som i och med sina estniska rötter har upplevt vad det betyder. 
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
01.04.2023 17:06 UPPDATERAD 01.04.2023 17:10
Finlands grand dames bland Natoförespråkarna, Jutta Zilliacus, 97, och Elisabeth Rehn, 87, är upprymda över att stunden de väntat på så länge är inne.
– År 1949 då Atlantpakten bildades stod jag brud och var ännu inte särskilt samhällsmedveten. Men så fort jag började engagera mig politiskt har jag ansett att Finland ska höra till väst. Mitt estniska förflutna har gjort att jag hela mitt liv har varit rädd för Sovjetunionen, sedermera Ryssland, säger Jutta Zilliacus. 
Hon konstaterar att hon personligen vet vad det innebar då Baltikum ockuperades av Sovjetunionen och människor dödades och deporterades.

ANDRA LÄSER