Polisen: Vansinnesköraren befinner sig "på fri fot"

Den 33-åriga man som misstänks för vansinneskörningen på Norra Esplanaden på valborgsmässoaftonen har gjort en kometkarriär inom statsförvaltningen. Han kandiderade för Sannfinländarna i välfärdsområdesvalet, men blev inte invald.

Vansinnesfärden slutade med en krock nära Mikaelsgatan.

Polisen utreder fortfarande detaljerna kring den vansinneskörning som ägde rum i centrum av Helsingfors under valborgsmässoaftonen. Det finns bland annat rikligt med övervakningsmaterial samt videomaterial som filmats av människor som befann sig på platsen då händelsen ägde rum.

Utredningen leds av kriminalkommissarie Lasse Lagerbohm som bekräftar för HBL att mannen fortfarande är misstänkt åtminstone för samma brott som i inledningsfasen av utredningen: grovt äventyrande av trafiken, grovt rattfylleri, orsakande av personskada, motstånd mot tjänsteman och tredska mot polis.

I olika videosnuttar från händelseplatsen syns mannen då han stiger ut från bilen medan han gör handtecken i luften samtidigt som han på finska bland annat ropar "Vik hädan Satan". Flera poliser fäller efter det här honom mot marken. Medan han lyfts in i en transportbil mässar han högljutt "Amen". Men enligt Lagerbohm tyder ingenting på att mannen haft politiska eller religiösa motiv bakom vansinnesfärden.

– Det har inte handlat om att medvetet meja ner människor med en bil. Men bland annat det här beteendet väckte kollegornas misstankar om rattfylleri, säger Lagerbohm.

Mannens blodprov har skickats till Centralkriminalpolisens laboratorium för analys, men det tar någon dag innan de är klara. Det är alltså oklart om exempelvis droger haft en andel i mannens beteende.

Postat på sociala medier

Mindre än ett dygn efter att mannen i ett kaotiskt tillstånd däckades av poliser lade han ut en bild på sig själv både på Twitter och Instagram. På bilderna sitter han bredbent på en soffa i en sjukhuslik miljö. Följdtexten till bilden lyder "Kärleken gör en galen" (red. övers.) åtföljt av ett blått och ett rött hjärta. Inläggen samlade under söndag och måndag hundratals kommentarer, varav de flesta är väldigt kritiska eller direkt aggressiva.

Enligt Lagerbohm har mannens agerande orsakat omfattande fara för de människor som fanns på plats, men de misstänkta brotten var enligt honom ändå inte av den kalibern att mannen kunde gripas. Polisen kan inte kommentera var mannen nu befinner sig, men han befinner sig alltså inte i polisens förvar.

– Efter krocken fördes han till sjukhuset för kontroll men var hans finns nu kan jag inte säga. Ur vår synvinkel sett befinner han sig alltså på fri fot.

Högt uppsatt tjänsteman

HBL:s uppgifter ger vid handen att den misstänkta är en 33 år gammal högutbildad ekonom, som bland annat har jobbat i Europaparlamentet, Finlands Bank och numera som tjänsteman vid Finansministeriet. Han var uppställd på Sannfinländarnas lista i välfärdsområdesvalet i Västra Nyland tidigare i år, men blev inte invald.

Mannen har tidigare också arbetat som praktikant för tidigare europaparlamentarikern Eija-Riitta Korhola (tidigare kristdemokrat, senare samlingspartist), som dagen efter vansinneskörningen skrev ett Twitterinlägg där hon förundrade sig över vad som kan ha hänt med den "begåvade pianisten och nationalekonomen".

Enligt uppgifter i flera medier hade mannen bara några timmar innan dådet deltagit i ett partievenemang med andra sannfinländare och ska då ha betett sig normalt. Några timmar senare har han kört i hög hastighet längs med Norra esplanaden i en händelse där det fanns reell risk för dödsoffer.

En annan person i samma bil

Kraschen inträffade vid 19-tiden på valborgsmässoafton i närheten av Mikaelsgatans korsning. Den misstänkte körde in i flera bilar vid Norra Esplanaden 37. Tre personer skadades, en av dem föraren själv. I mannens bil befann sig också en annan person som har hörts som vittne av polisen.

Händelseförloppet fick sin början då en polispatrull signalerade åt bilen att stanna i början av Norra Esplanaden. Den misstänkte åtlydde inte uppmaningen utan körde i väg via Alexandersgatan och Unionsgatan tillbaka till Norra Esplanaden. Polisen följde inte efter den misstänkte.

Bilen höll hög hastighet och krockade under vägen med flera andra fordon, varav ett träffade en fotgängare. Området var fullsmockat med valborgsfirare som deltagit i mösspåläggningen vid Havis Amanda och att man undgick dödsoffer ter sig närmast som ett under.

Uppdaterad kl. 12.29: Uppgifter om att mannen inte är i polisens förvar.

Uppdaterad kl. 14.48: Mer uppgifter om brottsmisstankarna, samt mannens bakgrund.

Uppdaterad kl. 15.32 Polisens senaste uppgifter om händelseförloppet.

ANDRA LÄSER