Sanna Marin i tv-serie: Jag går på krogen ett par gånger per år och då blir det ett väldigt hallå

Statsminister Sanna Marin har fått mycket uppmärksamhet för sina uppdateringar på sociala medier och sina klädval. Hon förnekar att det skulle ligga en strategi eller ett team bakom. Det berättar hon i en intervju på MTV3.

Statsminister Sanna Marin gästar Maria Veitola i hennes nya program som har premiär på MTV3.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
25.10.2022 15:58 UPPDATERAD 25.10.2022 16:05
– Det finns ingen ”masterplan”. Det finns bara en människa.
Det säger statsminister Sanna Marin (SDP) i en intervju i Vuoroin vieraissa, Maria Veitola som börjar sändas på MTV3 på tisdag.
Serien är en uppföljning på de program där Veitola övernattat hos politiker och kändisar. Nu är det de som hälsar på hemma hos journalisten och programledaren.
Först ut är Sanna Marin. Genomgående är att hon betonar att hon är en människa som alla andra, och att hon vill visa att man ska kunna vara sig själv också i hennes position.
Den största rädslan som hon har är inte att hon ska falla i glömska efter statsministerskapet. I stället är det att intresset för henne inte ska minska, säger hon.
Sanna Marin är aktiv på Instagram. På sommaren spreds ett fotografi av henne taget på Ruisrock där hon står iklädd läderjacka och shorts – och den klänning som hon hade på sig under Prideparaden sägs ha sålt slut fort.
Marin bedyrar att hon inte har en stylist, utan väljer sina kläder själv. Inte heller har hon som många andra kändisar och politiker ett team som gör uppdateringarna på sociala medier, utan hon står för dem själv.
Statsminister Sanna Marin säger i MTV3-programmet att hon inte skulle vilja läsa en enda rubrik om sina klänningar, läderjackor eller att hon går ut och träffar kompisar ibland.
Avsnittet är inspelat i ett somrigt Helsingfors, innan en omtalad video där hon dansar på en hemmafest började spridas i augusti.
Några tidigare utekvällar har ändå väckt en del diskussion, och Marin får många frågor av Veitola om just festande.
– Jag går ut ett par gånger per år och så är det en väldig show. Det är inte kvällen i sig det handlar om, utan följande vecka när tidningarna skriver om den, säger Sanna Marin i Vuoroin vieraissa, Maria Veitola.
Marin säger att det lätt blir så att hon ser efter om någon filmar eller fotograferar henne. Samtidigt konstaterar hon att hon gillar att dansa, och inte vill leva så att hon hela tiden är på sin vakt eller rädd.
– Jag tänker att det räcker att jag gör mitt jobb, är en bra mamma till mitt barn och att jag får ha roligt ibland.
Klarar inte finländarna av det, påminner Sanna Marin i programmet om att Finland är en demokrati och uppmanar folk överlag att rösta. Hon ställer upp i vårens riksdagsval men har enligt henne själv ingen långsiktig plan på säg tio år.

ANDRA LÄSER