Nobelpriset i fysik för kvantmekanik

Alain Aspect, John F. Clauser och Anton Zeilinger tilldelas årets Nobelpris i fysik.

Anton Zeilinger var en av de tre som fick priset i fysik.
TT
04.10.2022 12:56 UPPDATERAD 04.10.2022 16:30
Nobelpriset i fysik tilldelas John Clauser, Alain Aspect och Anton Zeilinger för det kvantmekaniska fenomenet sammanflätning.
Trion får priset för ”experiment med sammanflätade fotoner som påvisat brott mot Bell-olikheter och banat väg för kvantinformationsvetenskap”.
”Alain Aspect, John Clauser och Anton Zeilinger har var och en gjort banbrytande experiment med sammanflätade kvanttillstånd, där två partiklar hör ihop i en enhet även när de är separerade. Med sina resultat har de berett vägen för ny teknologi byggd på kvantinformation”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Ett stort forskningsfält

I dag finns ett stort forskningsfält som handlar om bland annat kvantdatorer, kvantnätverk och avlyssningssäker kvantkrypterad kommunikation, lyfter Kungliga vetenskapsakademien fram i sitt pressmeddelande.
”En av nycklarna till denna utveckling är att kvantmekaniken tillåter två eller flera partiklar att vara i något som kallas sammanflätat tillstånd. Det som händer med en av partiklarna i ett sammanflätat partikelpar avgör ödet för den andra partikeln, även om den befinner sig på stort avstånd”, skriver man.
Länge visste man inte om sambandet kan bero på att partiklarna i ett sammanflätat par innehåller dolda variabler, instruktioner som talar om för dem vilket utfall de ska ge i ett experiment.
På 1960-talet utvecklade John Stewart Bell en teori på området. Pristagaren John Clauser vidareutvecklade Bells idéer till ett praktiskt genomförbart experiment, som sedan Alain Aspect utvecklade för att ”täppa igen ett kryphål”, enligt pressmeddelandet från KVA.

Journalist överraskade vinnare

Klockan var 02.54 på natten när John Clauser vaknade av att telefonen ringde hemma i USA och TT Nyhetsbyrån blev först med att meddela honom att han tilldelats årets Nobelpris i fysik.
– Hahaha! Jag är väldigt glad! är hans första reaktion när han fick beskedet.
Han frågade sedan vilka de andra två pristagarna var och konstaterade nöjt att det var samma personer som han tidigare prisats med för sina upptäckter.
Han säger att han inte förväntade sig att få priset i år.
– Jag har varit nominerad flera gånger tidigare men det har aldrig hänt ändå, säger John F Clauser.

Vad ska du göra nu?

– Jag tänkte att jag skulle gå och lägga mig och sova igen. Men så blir det nog inte, säger han och skrattar.
När han även svarat på frågan om vad han planerar att göra med prispengarna – ”sätta på sparkontot” – ställer han själv en fråga till TT:s reporter.
– Tror du att Nobelkommittén också kommer att kontakta mig?

Sporra unga

Anton Zeilinger tror att priset kommer att bli en sporre för unga människor att söka sig till kvantfysiken.
– Jag förstår att priset är väldigt viktigt för forskningsområdet. Men jag är nyfiken på vad vi kommer att få se om tio, tjugo år.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER