Sveriges mardröm: Nederländerna i åttondelen

Seger mot USA innebär Spanien i åttondelsfinal. Förlust i gruppfinalen och Sverige ställs mot Nederländerna eller Kanada i stället. – Jag vill inte möta Nederländerna i alla fall, säger Olivia Schough.

Holland är ett land Sverige helst undviker.
Efter att både USA och Sverige vunnit sina två inledande matcher i fotbolls-VM i Frankrike är båda lagen klara för åttondelsfinal. Torsdagens match handlar alltså "bara" om vilket av lagen som ska sluta etta eller tvåa i gruppen. För USA räcker oavgjort för att ta gruppsegern, Sverige måste vinna.

Förutsättningar

Sverige och USA gör upp om gruppsegern i grupp F.
+ Ställning grupp F
USA: 6 poäng, +16 i målskillnad
Sverige: 6, +6
Chile: 0, -5
Thailand: 0, -17
Återstående matcher: Sverige–USA, Thailand–Chile, torsdag 20 juni kl 22.00.
Ettan i grupp F ställs mot tvåan i grupp B.
+ Ställning grupp B
Tyskland: 9 poäng, +6
Spanien: 4, +1
Kina: 4, 0
Sydafrika: 0, -7
Tvåan i grupp F ställs mot tvåan i grupp E.
+ Ställning grupp E
Nederländerna: 6 poäng, +3 (fler gjorda mål än Kanada)
Kanada: 6, +3
Kamerun: 0, -3
Nya Zeeland: 0, -3
Återstående matcher: Nederländerna–Kanada, Kamerun–Nya Zeeland, torsdag 20 juni kl 22.00.
För gruppsegraren väntar Spanien, som slutade tvåa i grupp B bakom Tyskland, men före Kina som också är vidare som en av turneringens bästa grupptreor. Ett möte där Spanien dessutom får tre dagars extra vila.
Om Sverige slutar tvåa i gruppen väntar tvåan i grupp E, där Nederländerna och Kanada står på full pott och gör upp om gruppsegern på torsdag, samma dag som Sverige möter USA.
– Spontant känner jag att jag inte vill möta Nederländerna i alla fall, säger Olivia Schough när hon får frågan om vilket motstånd hon vill ha.
– De har ett fantastiskt anfallsspel.

"Kina jobbiga"

Sverige åkte ut i EM-kvartsfinalen för två år sedan mot just Nederländerna, som senare tog hem mästerskapet på hemmaplan.
– Men om det blir så, så kommer vi förhoppningsvis göra en bättre match mot dem den här gången, och vara bättre förberedda. Men jag tycker att de är otroligt bra, säger Schough.
De flesta av de svenska spelarna är dock inne på samma sak: båda lagen är bra, det blir tufft oavsett motstånd.
– Det där är väldigt knepigt ändå. Vi har pratat lite, man är lite nyfiken på vad det kan bli, si eller så. Men om man kollar för mycket på det där så är det lite farligt. Vi måste nog ta match för match, det låter tråkigt men det är jävligt sant. Åttondelen kommer att vara tuff oavsett vilka det är mot. Om man tittar ett steg för långt så kan det nog straffa sig, säger Linda Sembrant.

Hellre Frankrike för Fischer

Om en blickar ännu längre fram i slutspelsträdet ser det ut som att det lag som ställs mot Spanien i en åttondel möter Frankrike i en eventuell kvartsfinal. På den andra sidan kan Tyskland vänta.
Där har Nilla Fischer ett lag hon hellre tar:
– Vi har säkert bättre statistik mot Frankrike (än mot Tyskland) och det gick ju bra i OS när vi fick möta hemmanationen, säger hon.
Tyskland har hittills inte imponerat så mycket i VM, vilket däremot Frankrike har.
– Men Tyskland är också ett mästerskapslag som inget annat tycker jag, så jag tror att de kommer växa in i turneringen, säger Fischer.
ANDRA LÄSER