Börsjätten Sampo spjälkas upp

Sampos styrelse, med Björn Wahlroos i spetsen, vill skilja Mandatum från moderbolaget. Men en försäljning hade varit bättre, kommenterar analytikern Antti Saari.

Björn Wahlroos pensioneras från styrelseordförandeposten i vår. Men ett sista stort företagsarrangemang verkar han hinna med. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
29.03.2023 13:15 UPPDATERAD 29.03.2023 15:24
Finansbolaget Mandatum avskiljs från moderbolaget Sampo, ett av Helsingforsbörsens största bolag. Det meddelar Sampo på onsdagen.
Det var i höstas som Sampo berättade att Mandatums framtid är under utredning. Separationen ses som ytterligare ett led i arbetet med att skärpa Sampos inriktning på försäkringar.
Mandatum har verksamhet inom både livförsäkring och kapitalplacering, medan Sampo i huvudsak satsar på försäkringar. Sampo äger också försäkringsbolagen If, Hastings och Topdanmark.
Uppspjälkningen innebär att Mandatum noteras på börsen som fristående bolag. Det andra alternativet som utreddes var att sälja bolaget.
Rent praktiskt går det till så att Sampos nuvarande aktieägare får möjligheten att teckna en ny Mandatum-aktie för varje befintlig aktie i Sampo. Skatteförvaltningen har försäkrat att delningen är skatteneutral.
Mandatum har varit en betydande del av Sampo. I fjol gjorde bolaget en vinst före skatt på 236 miljoner euro, vilket är 14 procent del av hela koncernens vinst.
Förslaget är att Sampos placeringsdirektör Patrick Lapveteläinen tar över som styrelseordförande för det nya Mandatum. Lapveteläinen har varit styrelseordförande för Mandatum Livförsäkring sedan 2019 och för Mandatum Asset Management sedan 2021.

Wahlroos: ”Kan inte stödja Mandatums tillväxt” 

Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos säger att delningen gör Sampo till en av Nordens ledande, renodlade skadeförsäkringskoncerner.
”Mandatum är en betydande aktör inom finanstjänster, som tack vare sitt starka varumärke har goda möjligheter att växa både organiskt och genom företagsköp. Eftersom Sampos strategi är inriktad på skadeförsäkring är bolagets möjligheter att stötta Mandatums tillväxt begränsade”, säger Wahlroos i pressmeddelandet.
Wahlroos spelade en huvudroll då Mandatum blev en del av Sampo vid millennieskiftet. Nu sluts cirkeln kort innan hans pension.
Wahlroos meddelade redan i fjol att han tänker avgå vid vårens bolagsstämma, efter att ha varit styrelseordförande sedan 2009. Dessförinnan var han Sampos vd i åtta år.
Beslutet om att dela upp Sampo fattas av i sista hand av bolagsstämman. Sampos årsstämma hålls den 17 maj. Då ska också Wahlroos efterträdare utses. På förslag står Antti Mäkinen, tidigare vd för Solidium.

Analytikern: Försäljning hade varit bättre

Redan i höstas var det klart att Mandatum kommer att skiljas från resten av Sampo, kommenterar OP:s chefsanalytiker Antti Saari, som följer banksektorn. Det är en bra sak för Sampo, eftersom det gör bolagsstrukturen tydligare vilket kan ge bolaget en bättre värdering.
Men en försäljning hade varit ett ännu bättre alternativ.
– Nu blir det lite upp till ägarna att bestämma vad som är det bästa alternativet, och om de vill behålla aktierna i Mandatum.

Hur attraktiv skulle Mandatums aktie vara?

– Bolaget skulle sannolikt betala en hög aktieutdelning, men vinsten kommer svaja under de kommande åren beroende på kapitalmarknadens uteckling. Men allt beror på hur högt aktien värderas.
Antti Saaris värdering är att Mandatum skulle vara värt kring 2,3 miljarder euro, vilket skulle göra det till ett av Helsingforsbörsens 25 största bolag. Men det finns en hel del osäkerhet i kalkylen.
– Aktiekursen kommer sannolikt att svaja ordentligt när handeln med aktien inleds.

ANDRA LÄSER