Hundratals demonstrerade på flygplatsen när avvisade skulle flygas till Afghanistan

Det plan som skulle ta tolv avvisade människor tillbaka till Afghanistan kom i väg kring midnatt från Helsingfors-Vanda flygplats.

Kvällen började dramatiskt vid Böle polishus. Med hjälp av polishundar och pepparsprej skingrade polisen demonstranter som på måndagskvällen försökte stoppa avvisningen av flyktingar från polisstationen i Böle.
Ett hundratal demonstranter försökte blockera utgångarna vid polishuset i Böle för att hindra att flyktingarna kördes till flygplatsen och därifrån vidare med charterplan till Kabul i Afghanistan. Demonstranterna granskade varje polisbil som körde ut från stationens garage och släppte förbi bilarna bara om det inte fanns flyktingar där inne.
Stämningen under demonstrationen vid Böle polisstation var kaotisk. Video: Peter Folley/medborgarobservatör

Batong och pepparsprej

Vid 21-tiden kom polisen plötsligt ut med hundar i koppel. Polisen lät hundarna hoppa upp mot demonstranterna som stod och försökte blockera, tills de tvingades ge upp. Ett par demonstranter sprejades med pepparsprej och slogs med batong, uppger en person på plats. Operationen var över mycket snabbt och när demonstranterna hade skingrats körde flera bilar med flyktingar ut från polisstationen och vidare till flygplatsen.
Enligt en person på plats var det irakiska asylsökande som sprejades med pepparsprej.
– En av dem befinner sig i chock. En annan slogs med batong, berättar personen.
Personerna fördes till Haartmanska sjukhuset.
Afghanen Sadiq Bahrooz som också befann sig på plats berättar att en av de familjer som kördes i väg hade hämtats från flyktingförläggningen i Hyvinge. De hade tidigare fått avslag på sin asylansökan och gjorde för några dagar sedan en ny ansökan.
– Det har man rätt att göra och under den här tiden borde de inte ha fått avvisas, säger han.
Sadiq Bahrooz är upprörd över polisens agerande.
– De skickar folk i döden till Afghanistan och när folk protesterar blir de slagna, säger han.
Det var nyhetskanalen Al Jazeera som i veckoslutet rapporterade om en planerad avvisning av flyktingar med charterplan från Helsingfors till Kabul natten mot tisdagen. Förra veckan åkte ett motsvarande plan från Sverige.
Tidigare under måndagen genomfördes en demonstration också vid flyktingförläggningen i Krämertskog.
Kritiken har varit hård från medborgargrupper som motsätter sig avvisningen av flyktingarna. I ett pressmeddelande påpekade gruppen Rätt att leva, som står bakom demonstrationen på Järnvägstorget, att Afghanistan inte är ett säkert land att återvända till. Gruppen kräver att tvångsavvisningarna ska upphöra. Enligt meddelandet har fem delstater i Tyskland avbrutit deporteringar till Afghanistan på grund av det försämrade säkerhetsläget.
– Den finska staten och Migrationsverket har systematiskt försvagat asylsökandes ställning i Finland under de senaste 18 månaderna. Det här har lett till sämre asylutredningar och sämre kvalitet på besluten. Uppenbarligen har personer som tvångsutvisats från Finland redan dödats i hemlandet. De beslut som görs i Finland inom ramen för det nuvarande systemet kan inte garantera att de människor som nu tvångsutvisas inte riskerar falla offer för våld, tortyr eller mord i sitt hemland, heter det i uttalandet.
Också SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet kräver att Finland upphör med tvångsutvisningarna.
- Vårt välfärdssamhälle bygger på att den starka tar hand om den svaga och allas lika värde. För SFP gäller det också utanför Finlands gränser. Att ge skydd åt de som behöver är en mänsklig plikt och inte något som baseras på folkopinion eller vilja. Därför kräver jag ett omedelbart stopp för dessa tvångsutvisningar, säger Biaudet.
Demonstrationen på Järnvägstorget pågår nu för 53 dygnet.
På Helsingfors-Vanda flygplats samlades hundratals människor för att protestera mot avvisningarna. På plats fanns bland annat fotbollsproffset Mostagh Yaghoubi, som själv i tiderna tvingades fly från Afghanistan, och representanter från kyrkans sida.
Myndigheterna hade som en undanmanöver sett till att flyget skulle avgå från fraktterminalen.
Under måndagskvällen cirkulerade flera felaktiga uppgifter, bland annat om de avvisades ålder. Enligt polisen var alla myndiga och ingen av dem var gravid.
Pastor Marjaana Toiviainen var också på plats i egenskap av bland annat familjens ombudsman. Enligt henne har Migrationsverket inte trots förfrågningar kunnat tillhandahålla dokumenten kring avvisningsbeslutet skriftligen.
– Två barn har aldrig gjort en egen asylansökan utan bara funnits med i pappans. Därför kräver vi att fallen ska behandlas på nytt, säger Toiviainen.
Enligt nätverket Stop Deportations Finland kom flyget i väg från flygplatsen vid midnatt.
Några hundra demonstranter samlades på Helsingfors-Vanda flygplats på måndagen för att demonstrera mot att avvisade flyktingar skulle deporteras till Afghanistan. Video: Peter Folley/medborgarobservatör

Tisdag 4 april, klockan 7:04. I en tidigare version av den här texten skrev HBL att bränsleleverantören St1 skulle ha vägrat att tanka planet. Vd:n Mika Wiljanen dementerade uppgiften för FNB i natt.

Tisdag 4 april, klockan 13:25. Enligt polisens uppgifter på tisdagen stämmer inte HBL:s tidigare uppgift att det fanns en barnfamilj och en gravid kvinna ombord. Polisen uppger att samtliga på flyget var vuxna.

ANDRA LÄSER