Trump: Ha ett bra liv, vi ses snart

Donald Trump har flyttat ut ur Vita huset och lämnat Washington DC. Men expresidenten som aldrig erkände valförlusten gav sina anhängare på flygbasen Joint Base Andrews en allra sista hälsning. – Ha ett bra liv, vi ses snart, sade han.

USA:s president Donald Trump lämnar Vita huset och stiger på Marine One för sista gången som president.
Donald Trump avslutade stilenligt, med ett sista presidenttal under förflyttningen från presidenthelikoptern till Air Force One.
– Det har varit fyra fantastiska år. Ni har varit fantastiska, det har varit ett privilegium att vara er president, sade Trump framför en vajande fanborg av amerikanska flaggor.
Han avbröts av en talkör, som hyllade honom.
– Jag kommer alltid att stödja er. Framtiden för detta land har aldrig verkat vara bättre. Jag hoppas att nästa regering fortsätter med detta arbete.
– Vi älskar er, fortsatte han till anhängarna på plats.

"Kommer tillbaka"

I sitt tal konstaterade han att ekonomin och börsen aldrig har varit bättre, och han verkade tala utan manus. Trump tackade vicepresidenten Mike Pence och kongressen "som vi samarbetat med, åtminstone delar av den".
Donald och Melania Trump på väg till helikoptern Marine One, som nu lyft från Vita husets gräsmatta på väg mot flygbasen Joint Base Andrews utanför Washington DC. Presidentparet fortsätter därefter till Florida.
Trump nämnde också coronapandemin, och hur man enligt den avgående presidenten lyckats klara av krisen. Sedan avslutade han:
– Vi kommer tillbaka, på något sätt. Ha ett bra liv, vi ses snart.
Bredvid honom stod frun Melania Trump, och till tonerna av YMCA med Village People gick han till presidentplanet, som för troligen sista gången lyfte med Donald Trump.
Kvar i Vita huset, som det avgående presidentparet nu lämnat, fanns ett brev adresserat till paret Biden som flyttar in. Sådan är den moderna traditionen, och den bröt inte Trump emot. Däremot är det inte känt vad som står i brevet, rapporterar AFP.

Till Florida

Trumps frånvaro vid onsdagens installation av Biden i Washington DC gör honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltar vid ceremonin.
Efter landning med presidentplanet åker Donald och Melania Trump i stället till den egna hotellanläggningen Mar-a-Lago i Palm Beach.
ANDRA LÄSER