Stormen Dennis fällde träd och förorsakade elavbrott

De hårdaste vindarna uppmättes efter klockan 20 på söndagskvällen i Österbotten.

Ett ihållande regn och hårda vindar försämrade sikten för alla bilister på söndagskvällen.
Stormen Dennis framfart förorsakade omfattande skador under helgen. Stormen förorsakade bland annat översvämningar och omkullvälta träd.
Enligt Finsk Energiindustri var upp till 16 000 personer utan el på söndagskvällen. En stor del av problemen hade åtgärdats under natten och klockan 6.30 på måndagsmorgonen var det knappt 1 300 som saknade el, uppger organisationen på sin webbsida.
De hårdaste vindarna uppmättes på söndagen till havs i Österbotten. I Vasa uppmättes en vindstyrka på hela 28,4 meter i sekunden. Vid väderleksstationerna i Kaskö, Raumo, Nystad och Kökar uppmättes också hårda vindstyrkor som övergick 21 meter i sekunden, vilket klassificeras som storm.

Översvämningar

Rederiet Wasaline tvingades ställa in fartygets avgång från Vasa på söndagskvällen klockan 20 liksom avgången från Umeå klockan 12 på söndagen. Enligt STT har Räddningsverket i Österbotten haft cirka 40 utryckningar under söndagen på grund av stormen.
Stormen förorsakade också översvämningar på många håll i landet. I Uleåborg steg vattnet till stadens torg och i såväl Kemi som Uleåborg steg vattenståndet med 140 centimeter, uppger Ilta-Sanomat.
Meteorologiska institutet har utfärdat flera varningar till måndagen. På Åland, i Egentliga Finland, Nyland och Österbotten liksom i landets nordliga delar förväntas vindbyar med en vindstyrka på upp till 20 meter i sekunden.
I norra Österbotten varnar Meteorologiska institutet för knäckta träd som ligger på vägarna.
I delar av Nyland och Egentliga Finland har Finlands miljöcentral utfärdat en varning för översvämningar.
ANDRA LÄSER