Stafettkarnevalen firar med jubileumsstafett: "Här springer alla enade"

Inte heller Stafettkarnevalen har missat att Finland fyller 100 år i år. Tvärtom firar man med en stafett som går genom hela Svenskfinland. HBL fick en pratstund med Rebecca Ehrnrooth som fått äran att avsluta hela den månadslånga stafetten.

Det brukar vara god stämning på Stafettkarnevalen. Så här var man klädd i en av hejarklackarna ett år.
12.05.2017 08:22 UPPDATERAD 19.05.2017 09:58
– Det blir spännande, jag ser fram emot det, säger 17-åriga Rebecca Ehrnrooth som går i andra klassen i Mattlidens gymnasium.
Om allting går som planerat kommer Ehrnrooth att fullborda Finland 100-stafetten på idrottsparken i Alberga fredagen den 19 maj.
– Eller egentligen är det en kille från vår skola som kommer in på stadion i rullstol och växlar till mig. Sedan springer jag ett varv på stadion, om jag förstått det rätt, säger Ehrnrooth.

Genom halva Finland

Finland 100-stafetten inleddes den 24 april i Vanda när elever från Dickursby skola löpte inalles fem kilometer innan de gav över stafettpinnen åt Kyrkoby skola.
Från Vanda bar det av till skolor i bland annat Sibbo, Borgå och Lovisa innan det var dags för Österbottenskolorna att fortsätta jubileumsstafetten. Därifrån sökte sig stafettpinnen igen söderut, via bland annat Björneborgs svenska samskola, skolor i Åboland och inte minst Ekenäs högstadium som bidrog med den längsta enskilda skoletappen – 60 kilometer.
Cirkeln sluts knappt en månad och 900 kilometer senare, den 19 maj, när Mattlidens gymnasium springer in i Alberga idrottspark. Då har över 100 skolor och omkring 2000 elever dragit sitt strå till stacken och deltagit i ett unikt evenemang.

"Skolårets höjdpunkt"

– Jag tycker det är en jättebra grej att ha Finland 100-stafetten. I vanliga fall tävlar skolor mot varandra, men här springer alla enade, säger Ehrnrooth.
Ehrnrooth bekräftar det som blivit något av ett varumärke för Stafettkarnevalen.
– Att springa där är hela skolårets höjdpunkt. Sommarlovet kommer snart och alla är tillsammans.
För Ehrnrooth, som tävlar i längdåkning, har Stafettkarnevalen oftast gått åtminstone "medel-bra", även om det aldrig blivit några medaljer.
– Vi har brukat ha bra lag men ibland har vi missat med växlingarna. Men det är inte framgången som är det viktigaste utan stämningen!

ANDRA LÄSER