Närpes ockerhärva har flera förgreningar

Det är fortfarande oklart vilka ingredienser ockerhärvan i Närpes har, men det handlar om en omfattande helhet, säger polisen.

En ockerhärva i Österbotten har enligt HBL:s uppgifter förgreningar till företagare inom den lokala växthusbranschen.

HBL kunde på lördagen berätta om en stor brottshärva som är under utredning i Närpes. Det handlar om potentiellt tiotals vietnamesiska offer som importerats till Finland som arbetskraft. Av dem har hittills bara fyra vågat tala med polisen.

Både i den vietnamesiska ändan och väl framme i Finland har deras arbetsförhållanden präglats av oegentligheter.

En del av härvan utreds av människohandelsgruppen vid Helsingforspolisen, där förundersökningsledaren Pekka Hätönen bekräftat för HBL att ett lokalt vietnamesiskt företagarpar begärts häktade i fredags. Brottsmisstankarna mot dem handlar om bland annat grovt ocker och ekonomisk brottslighet.

Samtidigt har fallet enligt HBL:s uppgifter förgreningar till företagare inom den lokala växthusbranschen. En del av utredningen sköts av Österbottens polis, men här kan förundersökningsledaren Sami Isoniemi av utredningstekniska skäl inte yppa någonting om vad man hittills har fått fram. Han kan däremot bekräfta att lokalpolisen opererar med samma brottsbeteckningar som de som är aktuella i Hätönens utredning.

– Det här är ett omfattande fall där vi samarbetat med Helsingfors polisinrättning och Centralkriminalpolisen. Vår förhoppning är att de som har någonting att berätta hör av sig till oss, säger Isoniemi.

Det som bland annat verkar vara oklart är hur ansvaret för oegentligheterna fördelas mellan olika personer. Sammanlagt har närmare tio personer figurerat som misstänkta för olika brott.

I centrum av härvan finns bland annat det par som begärdes häktade i fredags. Polisen har bland annat utrett kopplingar till ett slags fixare i Vietnam som bistått landsmän att ta sig till Finland och enligt HBL:s uppgifter tagit mellan 10 000 och 20 000 euro betalt av dem. I Närpes har åtminstone en del av arbetskraften placerat sig hos en av traktens mer betydande växthusföretagare. Men vilka roller vem egentligen haft och hur misstankarna konkret utfallet klarnar först då polisens utredning framskrider.

Polisen tar emot tips om Närpesfallet på: vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi och ihmiskauppa@poliisi.fi.

ANDRA LÄSER