Snöfallet förbyts i solsken och minusgrader – polarnatten tar slut i norr

Vintern är tillbaka. Det snöar i södra Finland under måndagsmorgonen, men molnen drar förbi under förmiddagens lopp. Sedan tittar solen fram, temperaturen sjunker och normalt vinterföre lägger sig över landet.

Det har snöat under natten i stora delar av landet, också huvudstadsregionen har vaknat upp till en vit värld på måndagsmorgonen.
Huvudstaden har vaknat upp i en vit värld. Temperaturen sjunker just nu, söndagskvällens regn har under natten förbytts i snöfall. Ett tunt snötäcke har lagt sig över hela södra Finland.
Jourhavande meteorologen Helena Laakso vid Meteorologiska institutet räknar med att det kommer drygt 5 centimeter snö i Nyland och 5–10 centimeter snö i Birkaland.
– Snömolnen drar förbi under förmiddagens lopp och därefter kommer solen fram. Samtidigt sjunker temperaturen ytterligare, det blir vackert vinterväder under måndagseftermiddagen och på tisdagen, säger Laakso.
Men köldperioden blir inte långvarig, redan på tisdag kväll kommer det nya moln över Helsingfors, de för med sig lite nederbörd och plusgrader. På onsdagen är det plusgrader i hela regionen igen och till torsdagen utlovas nya regn eller snöfall.
– Temperaturen åker upp och ner hela veckan, ibland är det minusgrader, ibland plusgarder. På fredagen ser det ut att bli lite köld, men till veckoslutet blir det varmare igen. Det blir växlande väderförhållanden, säger Helena Laakso.
En mera bestående förändring sker uppe i norra Finland, där polarnätterna tar slut i dag. Solen kommer att gå upp över Utsjoki i dag, för första gången på drygt 50 dygn. Den mörka tiden är slut för den här gången och även landets nordligaste delar kan se fram emot ljusare vinterdagar.
Polarnätterna är slut även i nordligaste Finland. I dag kommer solen att stiga upp ovanför horisonten i Utsjoki, det var över 50 dygn sedan solen sken där senast, den 25 november i fjol.
ANDRA LÄSER