Så följer du "superlördagen" - brittiska parlamentet röstar om brexit

På lördag röstar Storbritanniens parlament om utträdesavtalet ur EU. Nästa vecka samlas EU-parlamentet i Strasbourg. Här är några hållpunkter för att smidigt följa med.

På lördag, då det brittiska underhuset röstar om Boris Johnsons ändringar i utträdesavtalet, behövs 320 röster för att klara en majoritet.

Då räcker inte Johnsons konservativa grupp till. Hans regering har redan en minoritet i parlamentet, sedan över 20 ledamöter lämnade eller sparkades ur gruppen då de röstade för en lag som hindrar Storbritannien att gå ur EU utan avtal.

Nu är de röstande konservativa ledamöterna 287 stycken. Men bland dem finns hårdnackade brexitörer som röstade mot Theresa May tre gånger. De är hemlighetsfulla och har möte först på lördag, men många av dem väntas stödja Johnson nu.

Johnson måste dessutom få med de tidigare avhopparna - vilket torde lyckas - men de räcker inte heller till för en majoritet.

En handfull i Labour säger sig backa upp avtalet - och dessa kan inta en nyckelposition. Det nordirländska unionistpartiet DUP med 10 ledamöter har varit kritiska till det nya avtalet sedan det föddes.

Superlördag i brittisk politik

• De brittiska underhuset samlas för första gången på 37 år till en lördagssession den 19 oktober. Parlamentet har suttit bara fyra lördagar sedan 1939 - under andra världskriget utbrott, vid krigsslutet, under Suezkrisen och Falklandskriget.

• Sessionen börjar 9.30 lokal tid (11.30 finsk tid) och https://parliamentlive.tv/event/index/8cab9d4a-f095-4ab7-8454-7e5e8fd8f9cdkan ses här.

• Det drar ihop sig till de sista gångerna man kan se avgående talman John Bercow ropa "ordeeerr", eftersom han slutar som talman sista oktober.

• Premiärminister Boris Johnson håller först sitt inledande säljtal till ledamöterna. Sedan följer en debatt. Det kan också läggas fram motioner i salen.

• En omröstning börjar med att talmannen ber om muntliga svar - Vem säger "Aye" (ja) och vem säger "No" (nej). Hörs det svars på båda behövs rösträkning och man ringer i klockan. Då fördelar sig ledamöterna i två olika korridorer vid sessionssalen - de kan ställa sig i Aye- eller No-korridoren, där antalet huvuden räknas av rösträknarna. Resultatet förs till talmannen som läser upp det.

• Om avtalet inte godkänns måste Johnson antingen försöka få en majoritet av parlamentet att acceptera att lämna EU 31 oktober utan avtal - eller ansöka om tilläggstid hos EU senast vid midnatt på lördag.

• Om Boris Johnson drastiskt blir fälld från premiärministerposten måste det bildas en koalition i parlamentet som kan ansöka om tilläggstid.

"Vi har inte sett det sista kapitlet"

Matematiken kring själva avtalet är den största frågan men inte allt. Parlamentarikerna kan också lägga fram motioner. Det största samtalsämnet i förväg är en ny folkomröstning.

En annan möjlighet är att parlamentet vill skjuta upp sin slutliga röst tills alla lagar som beslutet kräver är färdigskrivna och parlamentet sett dem - det skulle kräva tilläggstid.

– Frågan om en ny folkomröstning kommer säkert starkt upp, eftersom det nu finns ett avtal som folk skulle kunna ta ställning till, säger Eero Heinäluoma (SDP/S&D), parlamentariker i Europaparlamentet, som ska diskutera brexit nästa vecka och nu inväntar britternas superlördag.

Sirpa Pietikäinen (Saml/EPP) säger att hon inte tror att vi ännu ser det sista kapitlet i brexit på lördagen.

– Jag tror också att eposet fortsätter, säger Heidi Hautala (Gröna):

– Våra kolleger i det brittiska underhuset driver en ny folkomröstning, och vi stöder dem.

Tidigare har det dock inte funnits en majoritet för folkomröstning.

Strategiskt schackspel

Labour är i nyckelposition också då det gäller en folkomröstning - och spelet kan gälla val av tidpunkt. Ska förslaget ska läggas fram på lördag, eller väntar man med det tills avtalet är nedröstat, för att vinna över fler i början av nästa vecka?

Lyckas Johnson få en majoritet bakom avtalet på lördag går allt som i avtalet: En övergångstid inleds fram till slutet av 2020, och under den tiden ska man snabbt få fram ett nytt frihandelsavtal för framtiden.

Men om Johnson får kalla handen av i parlamentet borde han, i enlighet med parlamentets tidigare beslut, antingen få tillstånd att lämna EU utan avtal, eller ansöka om tilläggstid av EU.

Då står också Johnsons fortsättning på spel i en förtroendeomröstning seglar upp. Vägrar han ansöka om tilläggstid blir det sannolikt ett försök att fälla honom direkt.

Parlamentariker Ville Niinistö (Gröna) säger att det behövs någon öppning framåt för att EU ska bevilja tilläggstid.

– Det återstår att se om en folkomröstning kan få majoritet. Men jag tror inte att det finns tålamod för att hamna i något nytt limbo med tilläggstid om det inte finns något nytt steg på bordet, säger Niinistö.

Om avtalet får grönt ljus i Storbritannien torde det inte finnas något hinder i Europaparlamentet nästa vecka i Strasbourg. De flesta finländska parlamentariker bedömer att en majoritet i de egna grupperna är för det, men de brittiska parlamentarikerna kan rösta i enlighet med sina nationella partier.

Utan kritik går det dock inte igenom i Europa heller. Kritiken i parlamentet handlar sannolikt om huruvida Storbritannien kommer att följa samma standard på miljö- och arbetslivskrav, om gränserna läcker då Nordirland hör till den brittiska tullunionen men det europeiska regelverket, och vad Nordirlands beslutanderätt innebär.

ANDRA LÄSER