Äggmarodörer härjar i Gamla stan i Ekenäs – polisens tips: ring 112 om du ser dem

Flera fönster och husväggar har blivit offer för ett gäng äggmarodörer i Ekenäs under den senaste tiden. Polisen bekräftar att fenomenet inte är nytt i sig, men Ekenäsborna misstänker att det är en utmaning på Tiktok som ligger bakom ofoget.

Nicholas Barlow plockar bort en del av äggskalen som sitter som fastklistrade vid hans fönster i Gamla stan i Ekenäs. Han säger att han inte förstår ungdomarnas motiv till ofoget.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
14.11.2022 14:46 UPPDATERAD 14.11.2022 15:46
– När det hände första gången tyckte jag det var lite konstigt. Jag var överraskad, tänkte att det är någon tonåring.
– Men när det hände andra gången kändes det nästan som en personlig vendetta.
Det säger Nicholas Barlow som bor i Gamla stan i Ekenäs. Han befinner sig i en tråkig situation. Ungdomar har nämligen kastat ägg på hans hus flera gånger.
– Det händer runt en gång i månaden. Det är en total avsaknad av respekt, säger Barlow.

Otaliga fall

Han är inte den enda som drabbats. Under den senaste tiden har många Ekenäsbor hört för sig på sociala medier efter att deras hus råkat ut för äggmarodörerna. Fallen är flera, och de flesta tror det handlar om en utmaning på Tiktok. Men för Barlow är det inte ett nytt fenomen.
Det är flera hus som drabbats av äggmarodörerna i Ekenäs.
– En gång när de knackade på dörren och vi öppnade såg vi när de sprang i väg och grimaserade. Det såg ut som ungdomar i 10–14-årsåldern, säger Barlow.
Efter det har knackningarna blivit värre, snarare hårda bankningar på dörren. En gång har de också hittat ett fotspår på dörren.
– Men vi har inte sett dem sedan den där ena gången. Varför gör de det här om de inte väntar på en reaktion?

Har gjort polisanmälan

Nicholas Barlow säger att de anmält de två senaste äggkastningarna till polisen. Han överväger också skaffa en övervakningskamera.
– Det här är direkt störande. Du vill inte ha det här i ditt liv. Och jag förstår inte vad deras motiv är.
På Polisinrättningen i Västra Nyland säger kommissarie Markus Ramstedt att han inte på rak arm känner till att någon polisanmält äggvandalismen, men att han nog känner till en del fall.
– Jag vet om att en del ofog förekommit mot bebyggelse. Tidigare har de som drabbats tagit direkt kontakt med nödcentralen, säger Ramstedt.
Äggkletet går att tvätta bort, vilket betyder att det för polisen inte räknas som skadegörelse.
Han berättar att brottsrubriceringen är ofog om händelserna polisanmäls.
– Eftersom det är frågan om husväggar går det att tvätta bort, så det är inte frågan om skadegörelse. Det skulle det vara om någon söndrat egendom.

Är det här ett nytt fenomen i Ekenäs?

– Att ungdomar, eller barn, gör sig skyldiga till ofog är inget nytt fenomen. Det är ofta ungdomar som i brist på bättre att göra får någon snilleblixt. Om de här fallen kommer direkt till nödcentralen kan vi ingripa direkt. Då kan vi föra en diskussion med dem om det hela.
Nicholas Barlow berättar att han tycker om att bo i Ekenäs eftersom det är lugnt här. Äggkastandet förstör en del av den bilden.
Markus Ramstedt säger att polisen har svårt att göra något åt sådana här fall i efterhand, eftersom det är svårt att reda ut vem som varit på plats.

Det går rykten om att det är frågan om en utmaning på Tiktok. Känner polisen till det här, och skulle det i så fall påverka brottsrubriceringen?

– Jag känner inte till att äggkastningen beror på någon utmaning på Tiktok. Det ändrar inte brottsbenämningen, men eventuellt kan det göra fallen lättare att lösa eftersom det i bevisföringen då finns videomaterial, säger Ramstedt.

Så vad ska man göra om någon kastar ägg på ens hus?

– Alltid när det sker något akut, kontakta 112. Det gör det mycket enklare för oss att reagera, säger Markus Ramstedt.
Har du råkat ut för vandalism? Tipsa oss gärna!

ANDRA LÄSER