Sanna Marin till extrainkallat EU-toppmöte: "Finns tyngre åtgärder att vidta mot Ryssland"

Statsminister Sanna Marin (SDP) och de övriga EU-ledarna kallas till ett extrainsatt krismöte om Rysslands "aggressiva handlingar" mot Ukraina.Ledarna möts i Bryssel sent torsdag kväll. EU:s rådsordförande Charles Michel kallade till mötet sent på onsdagseftermiddagen.

Sann Marin träffar resten av EU:s ledare på ett toppmöte i Bryssel på torsdagen.
TT-HBL
23.02.2022 21:25 UPPDATERAD 23.02.2022 21:36
"Det är viktigt att vi fortsätter att stå enade och bestämda och gemensamt fastställer vår gemensamma syn och handlingar", skriver EU:s rådsordförande Charles Michel på Twitter och fortsätter:
"Därför bjuder jag in er för ett extrainsatt möte på torsdag, som sker fysiskt och inleds klockan 20.00" (21.00 finsk tid)
Statsminister Sanna Marin (SDP) deltar i toppmötet.
– Det är väldigt viktigt att vi håller det här mötet, sa Marin i Yles A-studio på onsdagskvällen.
Om sanktionerna sade Marin så här:
– Det finns mycket tyngre åtgärder att ta till om Ryssland fortsätter agera aggressivt. EU söker nu en gemensam linje. Tidigare har varje nation beslutat om åtgärder enligt egna intressen.
Vidare tillade Marin att det inte pågår någon aktiv diskussion om ett finländskt Natomedlemskap i nuläget.
– Den här typen av beslut ska inte göras i all hast.

Hur ska EU stödja Ukraina?

I sin inbjudan till ledarna skriver Charles Michel att "användningen av våld och utpressning inte har någon plats i det 21:a århundradet".
Michel vill att mötet ska diskutera den senaste utvecklingen, hur Ryssland ska bemötas och hållas ansvarigt för sina handlingar samt hur EU kan stödja Ukraina och dess befolkning.
EU:s medlemsländer enades på tisdagen om sanktioner riktade mot ryska beslutsfattare, handel och banker efter Moskvas erkännande av utbrytarområdena i östra Ukraina.

Handeln stoppad

Personliga sanktioner riktas bland annat mot hela raden av ledamöter i det ryska parlamentet – med 351 medlemmar – som röstat för erkännandet av utbrytarområdena.
EU stoppar även handeln med de berörda områdena.
Listan över personer som anses ha underminerat Ukrainas suveränitet utökas dessutom med 27 nya namn på personer, organisationer eller företag.
President Vladimir Putin själv står inte med på listan, däremot hans stabschef Anton Vaino, försvarsminister Sergej Sjojgu och chefredaktören för den statliga nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan. Det uppger nyhetsbyrån AP, som sett listan.
Utöver sanktionerna har Tyskland fryst arbetet med att ge tillstånd till den nybyggda och omdiskuterade gasledningen Nordstream 2.

EU-sanktioner mot Ryssland

EU har sedan 2014 infört en rad olika sanktioner mot personer, organisationer och verksamheter i Ryssland och rysskontrollerade områden av Ukraina.
De nya sanktionerna innebär att visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU just nu gäller för sammanlagt 555 personer och 52 företag eller organisationer. Det gäller exempelvis talmännen i det ryska parlamentets över- och underhus, tv-programledaren Dmitrij Kiseljov och en lång rad ryska nuvarande eller tidigare ministrar.
Nya på listan är samtliga ledamöter i det ryska parlamentet som röstat för erkännandet av utbrytarområdena samt, enligt nyhetsbyrån AP, bland andra Putins stabschef Anton Vaino och chefredaktören för den statliga nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan.
Ekonomiska restriktioner i form av låneförbud i EU gäller även mot ett mindre antal statskontrollerade ryska storföretag. Dessutom finns särskilda handels- och turistrestriktioner gentemot den olagligt annekterade Krim-halvön och de delar av rebellområdena Luhansk och Donetsk som inte kontrolleras av Ukraina.
Ryska myndighetsföreträdare, andra ryska medborgare och organisationer finns även med på andra sanktionslistor i EU, bland annat över globala människorättsövergrepp, brott mot FN-sanktioner kring krigen i Libyen och Syrien, och förbudet av användning av kemiska vapen. Här ingår exempelvis chefen för säkerhetstjänsten FSB och personer kopplade till legosoldatsföretaget Wagner.

ANDRA LÄSER