Ulla-Maj Wideroos ryter till efter avblåst operation

Ulla-Maj Wideroos fick sin operation framskjuten på grund av att covidpatienter lagt beslag på intensivvårdsplatser i Åbo. Enligt Wideroos var de ovaccinerade. Nu ryter hon till åt de som vägrar vaccinera sig.

Den före detta SFP-politikern Ulla-Maj Wideroos börjar bli trött på de som inte vaccinerar sig mot covid-19. I onsdags blev hennes operation uppskjuten efter att två ovaccinerade tagits in på intensivvård i Åbo.
Den tidigare finansministern och riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos skulle ha genomgått en hjärtoperation vid Åbo universitets centralsjukhus på onsdagsmorgonen. Så blev det inte.
Ingreppet kräver intensivvård efter operationen, men sjukhuset i Åbo kunde inte erbjuda det på onsdagen.
Orsaken? Två av intensivvårdsplatserna upptogs av ovaccinerade coronapatienter, menar Wideroos.
Hon beklagade sig över detta i ett privat inlägg på Facebook. Det står klart att hon kommer att få vänta åtminstone till torsdag morgon för att opereras.
– Jag fick förbereda mig för operation i tisdags och kommer att få göra det även i kväll, säger Wideroos till HBL på onsdagen.
Även om hon är aningen irriterad över situationen poängterar Wideroos att alla ska ha rätt till samma vård.
– Men det betyder också att vi behöver ta ansvar. Och det innebär att nu ska vi vaccinera oss när det finns möjlighet. Det är gratis och minskar risken för behov av intensivvård.
Wideroos kan inte förstå att fullt friska människor, som inte har en sjukdom som hindrar dem från att vaccinera sig, väljer att avstå.
– För mig är det ingen direkt panik, men jag tänker på de som verkligen behöver intensivvård. Alla vi andra måste göra allt vi kan för att inte ta upp deras platser på intensiven.
Läs också: Operationer uppskjutna i Åbo – coronapatienter tar upp platser på intensiven

"Hade satt ner foten"

Wideroos säger att hon är av samma åsikt som dagens politiker när det gäller frågan om coronavaccin – att alla som kan ska ta det.

Vad skulle du ha gjort om du fortfarande var aktiv inom politiken?

– Jag skulle kanske ha satt ner foten lite hårdare och bett folk vaccinera sig. Jag har ju ett hett temperament.

Och vad vill du säga åt de som fortsättningsvis vägrar vaccinera sig?

– De ska vara oerhört tacksamma att de lever i ett land där du får vård oavsett hur du beter dig. Det här samhället är guld värt, men det kräver att vi gör allt vi kan för att inte belasta sjukvården.
Ledare: Vaccinvägrarna saboterar och borde få stå sitt kast
ANDRA LÄSER