På fredag får ålänningarna slänga munskydden

Rekommendationen om användning av munskydd upphör att gälla på Åland, och detsamma gäller förbudet mot offentliga tillställningar.

Åland slopar munskydden på offentliga platser, som här på Torggatan i Mariehamn.
26.08.2021 11:28 UPPDATERAD 26.08.2021 18:48
Förra veckan konstaterades bara ett enda fall av covid-19 på Åland, och den här veckan har hittills inte ett enda fall konstaterats. Ålands landskapsregering har därför beslutat upphäva rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken och på allmän plats inomhus. Rekommendationen upphör att gälla på fredag, den 27 augusti, meddelar landskapsregeringen.
Det betyder också att distributionen av munskydd till skolorna upphör.

Sammankomstförbud upphör

Epidemiläget på Åland har stadigt förbättrats, och under den senaste tiden har ingen vårdats på sjukhus för covid-19. Nästan tre av fyra ålänningar har fått en vaccindos mot coronaviruset, och 44 procent är fullvaccinerade. Landskapsregeringen har därför också bedömt att förbudet mot offentliga tillställningar inte är nödvändigt. Förbudet mot vissa offentliga tillställningar inomhus upphör därmed vid midnatt på torsdagen, och samtidigt upphör rekommendationen att begränsa antalet personer som deltar i privata tillställningar inomhus.
Lagstadgade allmänna åtgärder för att förhindra smittspridning gäller ändå fortfarande, till exempel när det gäller hygien och möjligheten att hålla avstånd i allmänna utrymmen. Dessutom ska den som ordnar offentliga tillställningar fortsättningsvis följa landskapsregeringens särskilda anvisningar.

ANDRA LÄSER